2019-04-04

TUDOK- 2019

By webadmin

               Az idei tanévben a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskolából a 2018. december 7-9. között a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium falai között megszervezett XVII. TUDEK országos verseny biológia, ökológia, környezet szekció II. helyezettjei (Simion Katalin és  Tófalvi Kriszta)
képviselhették Erdélyt a verseny nemzetközi szakaszának döntőjén.

Az idei TUDOK (Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferencia) rendezvényének,
amelynek időpontja március 29-30. között zajlott, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium és Kollégium adott otthont. Kis csapatunkat Szatmáry Zsófia környezetmérnök, felkészítő tanár kísérte el.

A 12 szekcióban elhangzott 81 előadásra a pénteki nap délutánján és a szombati nap délelőttjén került sor. Mindeközben szervezett és szabadon választott kulturális programokon lehetett részt venni.

Az egészségtudomány szekcióban összesen nyolc előadás hangzott el a Kárpát-medence országaiból érkező kutató diákok részéről, amelyet egy öttagú zsűri értékelt. Következzen a diákok beszámolója:

Az idei 2019-es TUDOK döntőre március utolsó hétvégéjén került sor, ahová sikeresen továbbjutottunk. 
A kissé fárasztó utazás után, egy kiadós táncház következett, ahol jó pár barátot szerezhettünk, összehozott minket a zene és a tánc. Nagyon jól éreztük magunkat és érdekes dolgokról tanulhattunk az új barátokkal való beszélgetések során. Izgultunk a másnapi előadásunk miatt.  Szombaton az egészségtan szekció nagyon sokoldalú volt, és rendkívül érdekes, tartalmas előadásokat hallhattunk. Negyediknek mutattuk be munkánkat, amelynek címe „Az
illóolajak hatásának vizsgálata a környezetünkben előforduló mikroorganizmusokra
”.A zsűritagok kérdéseiből is kitűnt a magas szakértelem, amitől még megtisztelőbb volt előttük állni. A bemutatók lejártával, a TUDOK fájának elültetése után, ünnepélyes díjkiosztóra került sor, amit végig izgatottan vártunk. Az elbíráló bizottság különdíjban részesített minket. Az oklevelek
mellett értékes könyvutalványban részesültünk és a káptalanfüredi nyári kutató diákok táborába kaptunk meghívást. Büszkén hagytuk el a verseny helyszínét.

Ezuton is szeretnénk köszönetünket kifejezni, dr. György Éva mentortanárunknak,   elkészítőtanárunknak Szatmáry Zsófiának, a csíkszeredai Sapientia EMTE –nek, hogy az igényesen felszerelt laboratóriumot használhattuk, valamint iskolánk alapítványának, hogy utazásunkat, ottlétünket támogatta.

 

Rólunk írták:

 Mentorált középiskolás diákokat díjaztak a XIX. TUDOK-on