2019-04-10

Focus on Britain angol verseny Zánkán

By webadmin

Az egész hónapos kemény felkészülés meghozta gyümölcsét a Kós Károly vegyes négyesének 2019 márciusában. A rengeteg bohókás, ámbár annál intenzívebb próba, gyakorlás összekovácsolta ifjú diákjainkat, felkészítőtanáraikkal egyetemben.

Csiszér Huni, Pui Orsi, Mihály Zalán (akik a X. osztályosok táborát erősítik) Máté Arnival együtt (XII. osztály) alkották az erdélyi szupercsapatot. Felkészítő tanárnőik kiváló, odaadó munkájának köszönhetően sikerült nagyszerű eredményt elérni Zánkán, a tizenhatodik, és sajnos egyben utolsó alkalommal megrendezett Focus on Britain nevű, angol nyelvű versenyen. Ezúttal is köszönjük a rengeteg segítséget, a jókedvű perceket, a sok-sok hasznos tanácsot Bilibók Julianna és Nagy Eszter tanárnőknek. Persze hatalmas segítségünkre volt még Gál Sándor tanárúr is, akinek külön köszönet jár ezért.

Az idei téma a versenyen a Bentley autógyár és annak megalkotója, Walter Owen Bentley volt. Mindannyiunknak felcsillant a szeme a téma hallatán, mivel egytől egyig mindenki szereti az autókat, és ha Bentley-ről van szó, akkor az az autók netovábbját jelenti. A témától fellelkesülten csak úgy röpködtek az ötletek a színpadi előadással kapcsolatban, ami a verseny izgalmasabb része. Természetesen igyekeztünk minden fontos részletet megjegyezni, ami csak a Bentley-hez fűződik, hogy az elméleti részen is tudjunk teljesíteni.

Nagyon hamar össze is állt a terv, a teljes színdarab, aminek a tanulásába szíves-örömest belevetettük magunkat. Pár héten belül már csak a napi próbákat vártuk, és hogy együtt lehessen a csapat. Remélem nem túlzok, mikor azt mondom a többiek nevében is, hogy minden együtt töltött pillanat emlékezetes, felemelő volt, sokszor humoros és csak kevésszer komoly, pont ahogyan mi szeretjük. 😊

Elérkezett az idő, hogy útnak induljunk. Azt hiszem, senki nem volt eléggé felkészülve erre az óriási utazásra. Talán nem is lehet eléggé… Kiindulási ponttól a célig egy 17 órás zötykölődés 4 tömegközlekedési eszközön mindenkit kifárasztana, így mi sem voltunk kivételek. Várva vártuk a pillanatot, amikor végre megfáradt tagjainkat a nekünk kirendelt szálláson megpihentethettük. De nem lankadhattunk, hiszen rövid pihenő után már hivatalosak voltunk a verseny helyszínére, a főpróba okán. Szerencsénkre nem volt messze az Egry József iskola a diákszállásoktól. Gyorsan át tudtunk szaladni, hogy az előadás előtti utolsó próbán meg tudjunk barátkozni a színpaddal.

Egy-két improvizációt eszközöltünk a díszlet elhelyezését illetően, ami meglehetősen váratlanul ért minket. Sajnos az autó, amit különösen nagy gonddal, odafigyeléssel, precizitással készítettünk el otthon és hoztunk magunkkal csaknem 900 km-en keresztül, viszonylag nagyra sikerült, még a zánkai színpadhoz képest is. A lelkes munkáért és a szemet kápráztató kivitelezésért hálásak vagyunk Sándor tanárúrnak.

A verseny napja olyan hamar eljött, hogy alig kaptunk észbe. Alig kezdtük el a próbákat, már ott is ültünk az asztal mellett a versenyen, minden erőnkkel visszaemlékezve a legapróbb részletekre is a Bentley-vel kapcsolatban. Az elméleti rész után pedig enyhe izgulások közepette álltunk fel a színpadra, 11 csapat közül elsőként, hogy előadjuk a nagyérdeműnek a színdarabunkat.

Sok jó élőadást láthattunk, mindegyikben érzékelhető volt a humor, jól, vagy éppen kevésbé jól előadva. Mindenki a legjobbat adta, képességeihez mérten. És habár a zsűri szerint volt egyetlen egy csapat, amelyik jobban teljesített nálunk, azért csendben megsúgom, hogy a brit kiejtésben verhetetlenek voltunk mind a négyen, és ez nem csak az én véleményem. ;-P

A második helyezettnek járó ingyen vacsora a Balatonfüredi Giorgi pizzázóban nem csak az egyetlen ajándék, amivel a zánkaiak kedveskedtek. A Bentley Magyarország jóvoltából egy igazi Bentley Continental GT-t is közelebbről szemügyre vehettünk, megérinthettük, hallgathattuk.

Rögtön a verseny után fel is használtuk a lehetőséget, hogy ingyen vacsorázzunk, így egy rövid utazást követően megérkeztünk Füredre, ahol a vacsora előtt még körbejártuk a kis Balaton-parti városkát, megtekintve látványosságait, festői kilátását a magyar tengerre. Három kalauzunkkal karöltve saját szemünkkel tapasztalhattuk, hogy mitől is olyan gyönyörű ez a térség.

Szomorúan hagytuk el végleg Zánkát a harmadik napon, viszont életünk legértékesebb emlékei között fogjuk őrizni mindig ezen napok szépségét.

Beszámolót készítette: Máté Arnold