Szolnok

Határtalanul 2012

Szeptember 19-23 között iskolánkban vendégeskedett a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola, Környezetgazdálkodási és Építészeti Tagintézmény 40 diákja 6 kísérő tanárral.  A két iskola tanárai a Határtalanul program kiírását megpályázva teremtettek lehetőséget diákjaiknak, hogy feltérképezzék egymás lakóvidékének hagyományos értékeit, kultúráját; betekintést nyerjenek iskoláik életébe, erősítve magyarságukat, nemzeti összetartozásukat.

A közös program témája székelyföld épített örökségének a megismerése, természeti értékeinek felfedezése.  Ezen belül 4 nemesi kúria felmérése, dokumentálása, valamint az Olt folyó, Szent Anna tó és a Gyilkos tó vizeinek elemzése.

 Az első utazás alkalmával az építész diákok közösen felmérték a székely építészeti hagyományoknak megfelelően épült nemesi kúriákat, a hozzájuk kapcsolódó épületelemekkel, faszerkezetekkel. A környezetis diákok vízmintákat vettek a tervezett tavakból és az Olt folyóból, megfigyelték a vizek környezetének növény- és élővilágát

A szolnoki kiutazás során a gyűjtött és felmért adatokat dolgozzák fel a résztvevő diákok.

       A közös munka megkezdése előtt iskolánk diákjai a vendég diákoknak bemutatták az iskolánkat és városunk nevezetességeit.  Ezt követően vegyes csoportokban (csíkszeredai és szolnoki diákok) felmérték a Mikó- és a Lázár kúriákat, valamint az Olt folyóból vízmintákat vettek.  Délután Gyimesbükkbe, az ezeréves határhoz látogattunk el.

      Pénteken a program Háromszék megismerésével folytatódott. A Nyerges tetőn át Kézdivásárhely, Gelence, Kovászna, Csomakőrös és Zágon útvonalon ismerkedtek térségünk épített és környezeti értékeivel. Hazafelé a Szent Anna tó és a Mohos tőzegláp egyedi értékeit csodálhatták szakszerű ismertetés mellett. A környezetis diákok vízmintát vettek a tóból.  Este felcsíki  tánctanulással és baráti beszélgetéssel zárult a nap.

      Szombaton a Gyilkos tóhoz és a Békási szoroshoz látogattunk el. A gyergyói medence épített örökségének és természeti adottságainak megcsodálása után a csíksomlyói kegytemplom, nyereg, Nepomuki Szent János-kápolna, Mikó vár és a Makovecz Imre által tervezett Milléniumi templom megtekintése következett. A tartalmas program október 17-én folytatódik Szolnokon a gyűjtött adatok feldolgozásával, valamint a környék megismerésével.

Itt megtekinthetők a csíkszeredai látogatás során készített képek.

Itt megtekinthető a szolnoki látogatás során készített képek.

Pálfi Géza, csíkszeredai programfelelős