2024-02-07

Szakmai gyakorlat Portugáliában

By webadmin

A csíkszederai Kós Károly Szakközépiskola 7 környezetvédelem valamint 7 építészeti formatervező szakos tanulója három hetes szakmai gyakorlaton vehet részt a portugál fővárosban.

Utazás

Azon tanulóknak, akik még nem ültek repülőn, kétszer is részük lehetett a felszállás és a landolás izgalmaiban, ugyanis Lisszabont müncheni átszálással közelítettük meg.

A 18 órás utazás után nem volt túl nagy lelkesedés a csapatban a városnéző séta hallatán,  de a kíváncsiság legyőzte a fáradtságot. Szálláshelyünkről lesétáltunk a Tejo folyó partjára, ahol áthajóztunk a folyón és a túlsó partról szemlélhettük meg a város nevezetes épületeit. Nagyon jó ötletnek bizonyult ez a szokatlan perspektíva, hiszen távolról szemlélhettük mindazokat a látnivalókat, amelyeket ittlétünk során, majd közelről is megismerhetünk.  Ez a nap utazási élményekben volt gazdag, hiszen a repülő után hajóval, busszal is utaztunk végül pedig kipróbáltuk a hagyományos lisszaboni 28-as villamost.

Ismerkedés a várossal

Vasárnap elkezdhettük az ismerkedést a város nevezetességeivel. Az első célpont a lenyűgöző Szent György-vár volt, amely a sok felújítás, átépítés ellenére Lisszabon legrégebbi műemléke, a város legmagasabb pontján fekszik. Ezen a részen találkozhatunk igazán a város régmúltjával, mert épületeinek, szűk utcácskáinak nagy része túlélte az 1755-ös földrengést s így a római időkből, a vízigót- és arab korszakból, meg a keresztény középkorból itt egyaránt maradtak ránk emlékek. A vár története a római birodalom idejére nyúlik vissza, kiváló idegenvezetőnk, itt rövid rendhagyó történelemórát rögtönzött diákjainknak,  beavatott a város történelmi múltjába is. Régen ennek az erődnek a birtoklása egyben a város feletti uralmat is jelentette, mert bástyáiról szemmel tartható a város minden pontja. Ma a városképet uralja a dombot koronázó bástyafogazásos erődfal, tíz tornyával, kőlépcsős feljárójával.

A vár területén nem csupán a történelmi múlt emlékei voltak ránk hatással, a sok zöld, virágzó növény, a fákon termő narancs és a szabadon sétáló pávák látványa is lenyűgözött.

Sétánk a várból a Szent Luzia kilátóhoz vezetett, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a város legrégebbi negyedére és a Tejo folyóra. A panorámás terasz romantikus hangulatát a azulejo csempékkel borított falainak, oszlopsorainak köszönheti.

Ezt követően még gyorsan megnéztük a Sé székesegyházat valamint a Szent Antal-templomot, bízva abban, hogy ittlétünk során lesz még alkalmunk ide visszatérni.

A szakmai gyakorlat első napjai

Hétfő reggel két részre vált a csapat. Az arhitektúra-design szakos tanulók a Casa de Educacao irodájában kezdhették el szakmai gyakorlatukat egy nagyon lelkes szakember vezetésével. A photoshop  új változatával ismerkedhetnek, ami rendívül izgalmasnak bizonyult. Első napokban a program számos alapfunkcióját próbálhatták ki, számomra nézni is fantasztikus volt, hogy milyen átalakulásokon mehet át egy kép, illetve milyen rengeteg lehetősége van a kép – szöveg variációknak.  

A környezetvédő szakos tanulók az Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge-ban (röviden INSA- ban) kezdték meg három hetes gyakorlatukat. Első nap az intézményt ismertették, majd rövid munkavédelmi felkészítő után a levegő mintavételt gyakorolták.

Délután visszatértünk a város műemlékekben gazdag részébe, meglátogattuk a Sé székesegyházat. A monumentális, kéttornyú, bástyafalazásos homlokzatú, román stílusú erődtemplom, Lisszabon legrégibb temploma. Neve a latin „sedes episcopalis”-ból ered, érseki székhelyet jelent. Portugália első királya, I. Alfonz Henrik emeltette, egy mecset helyén 1147-ben. A románkori templomot az 1344-es földrengés után gótikus stílusban restaurálták, a XVIII. században pedig a templombelsőt barokk stílusban alakították át, később azonban visszakapta eredeti román alakját, csak a szentély maradt meg barokk formájában.

A közelben található a Szent Antal-templom, amelyet a földrengés által elpusztított, régebbi Szent Antal-kápolna helyett emeltek, barokk stílusban. A sekrestyéből csigalépcsőn jutottunk le a Szent Antal emlék-kriptához. Ennek érdekessége az, hogy pontosan ott van, ahol hajdan az a szoba állt, amelyben Szent Antal született.

Ezt követően még sok érdekes épület között sétáltunk a belváros utcáin. Itt láthatjuk többek között a legrégebbi könyvesboltot, a Bertrandt, amely 1732 óta működik ugyanazon a helyen, így a Guinnes rekordok könyvébe is bekerült. Vele szemben a város legrégebbi kávéháza, ahol a XIX. század írói, költői töltötték idejüket, ennek emlékét őrzi Fernando Pessoa költő szobra.

Kedden a környezetvédők a mikrobiológiai laborban gyakorlatoztak, ahol Penicillium, Aspergillus, Alternaria családba tartozó gombák kimutatása és mikroszkópos megfigyelése volt a laborgyakorlat témája.

A délután a szórakozásról szólt, ebéd után a bowlingozás megteremtette a hangulatot az esti meglepetéshez. Házigazdáink segítségével sikerült emlékezetessé tenni Szofi születésnapját.

                   

                  

Darvas Annamária és Ferencz Lilla