2022-05-10

Szakmai gyakorlat Portugáliában

By webadmin

 A Csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola tizennégy XI. osztályos környezetvédelem szakos diákja  egy Erasmus+ pályázatnak köszönhetően háromhetes szakmai gyakorlaton vett részt Portugália fővárosában, Lisszabonban. Egy hosszú repülőút után jólesően nyugtáztuk, hogy a havas-hideg csíki időjáráshoz képest a portugál tavasz 16-20 fokkal melegebb, s a gondolatban megelőlegezett élmények izgalmától lelkesen vártuk a kihívásokat.

Hétfőn reggel elkezdődött a háromhetes tapasztalatszerzés szakmai, kulturális, nyelvi és szociális téren egyaránt. Az Instituto Nacional de Saude Doutor Richardo Jorge környezetvédelmi intézet laboratóriumában a diákok megismerhették a levegő monitorozásához, a zajméréshez szükséges laboratóriumi mérőműszereket, majd szakemberek segítségével a külső és belső terek levegőminőségét vizsgálták mikrobiológiai szempontból. A következő napokban vízminőségi paramétereket vizsgáltak különböző módszereket és mérőeszközöket használva, és gyakorolhatták a vízmintavétel lépéseit.

A gazdag kulturális programok keretében Lisszabon látványosságait, környékének nevezetes helyszíneit látogattuk. Elsőként a Story Centre interaktív történelmi múzeum nyújtott betekintést Lisszabon főbb történelmi eseményeibe, a város Diadalívének magaslatából pedig elragadó volt a Tejo folyó és annak környéke. A csempemúzeum a hagyományos portugál csempefestés titkait tárta fel előttünk, az Ajudai Nemzeti Palota és Botanikus Kert pedig – a Felfedezők Emlékművével, valamint a mánuel stílusú Szent Jeromos kolostorral együtt- felejthetetlen kultúrális és esztétikai élményt nyújtottak.

A Lisszabon legmagasabb pontjára épített Szent György Vára gyönyörű páváival, az Alfama negyed illatos narancsfáival, az Ócenárium és az állatkert gazdag állatvilágával mind megannyi szemet gyönyörködtető, tudást gyarapító helynek bizonyult számunkra, akárcsak a múltat idéző  Se katedrális, a Santa Justa Felvonó vagy a várost körbejáró hires 28-as villamos. A Gyógyszertár Múzeum évszázadokra visszamenő ismeretekkel, a Természettudományi Múzeum értékes környezetvédelmi információkkal, a Tudás Pavilonja interaktív kísérleti lehetőségekkel, a Fragata Hajótörténeti Múzeum a haditengerészet történetével gazdagított bennünket, a Benfica Futball Stadion pedig a magas színvonalú foci világába engedett betekintést.

A hétvégi kirándulások alkalmával Cascaisban, a turisták kedvelt óceánparti városában jártunk, ahol sokan közülünk megmártóztak az óceán vízében. Sintrában a királyi kastély nyújtott festői látványt, az európai szárazföld legnyugatibb pontján, a Cabo da Roca-nál (Sziklafok) a kék óceán és égbolt, a Boca do Inferno-nál pedig a szikláknak csapódó haragos hullámok ragadtak el látványukkal. Jártunk Fatimában, a híres Mária zarándokhelyen, valamint a királynők városának is nevezett hangulatos kis városban, Obidosban, ami méltó zárása volt a hétvégi kirádulásunknak. A már jól ismert Rossio tér, Lisszabon központi része színes világával, a Kereskedők tere a Tejo folyó partjával és az utcazenészek hangulatos zenéjével, újra és újra visszavárt egy sétára a jellegzetesen portugál mintákkal kikövezett tereken.

Szakmai tudásban való gyarapodás, kulturális élmények, barátságos, vendégszerető emberekkel való találkozás, ezt nyújtotta Portugália iskolánk kis csapatának. Az Erasmus+ programnak köszönhetően megtapasztalhattuk egy “másik világ” milyenségét, ajándékait, amit diákjaink beépíthetnek majd életükbe, terveikbe, és amelyek életre szóló emlékek maradnak.

                                                                    Bilibok Julianna, Székely Bernadett-Erzsébet kísérő tanárok