TUDEK – 2012

TUDEK 2012

          Felkészülés, idegeskedés, gyomorideg. Megmérettetés, várakozás, reménykedés és végtelen boldogság. Mindebben részünk volt a december 7-9 közötti hétvégén.

            Mint minden évben, idén is útra indult iskolánkból 6 diák, 2 felkészítő tanár kíséretében a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciájára. A 6 diák 4 dolgozattal vett részt a versenyen az egészségügy (Incze Annamária és Urus Timea, felkészítő tanár  Kerekes Zsófia), biológia (Szász Mátyás felkészítő tanár Lapohos Anna- Mária), környezetvédelem Kopacz Mária és Pâtiu Szilvia, felkészítő tanár Lapohos Anna- Mária) és történelem (Gecse Noémi, felkészítő tanár András Éva) szekciókban. A dolgozatok elkészítése, a megvédésre való felkészülés már elég indokot adott arra, hogy higgyünk benne: „Nyertesen fogunk hazatérni!” De még azelőtt hátra volt egy majdnem 10 órás út, melyet a megye többi iskolájából induló versenyzőkkel egy buszon tettünk meg.

            December 7-én reggel szálltunk buszra, és este 7 óra környékén, kissé elzsibbadva, már a verseny megnyitóján voltunk. A zsűritagok bemutatása és a bíztató beszédek után igyekeztünk minél hamarabb ágyba kerülni és kipihenten indulni neki a „Nagy Napnak”.

            A szombat reggel sem különbözött különösebben a többi naptól: hajnalodott, szóltak az ébresztők és mindenki készülődni kezdett. De a levegőben valami rejtélyes lebegett, mindenki izgult és a gondolataik már a versenyen jártak. Nem is kellet sokat várni míg a megmérettetés elkezdődött, mert reggeli után különösen gyorsan telt az idő. Még fel sem kelt rendesen a nap, s mi már a zsűri előtt védtük dolgozatainkat. Mi meglehetően kedves, de ugyanakkor komoly, egyetemi tanárokból álló bíráló és értékelő bizottságokat fogtunk ki, akik értékelték a munkát és kritika helyett tanácsokkal bíztattak.

            Miután minden dolgozat lejárt, s mindenki túlesett a gyomorideg nehézségein egy hóviharos temesvári városnézésben volt részünk. Sokat sajnos nem láthattunk, mert szinte vízszintesen havazott s mi egyes sorban haladtunk a 20 centiméteres hóban.

            Az esti díjkiosztón újra elfogott az izgalom, a reménykedés, hogy nyertesek leszünk. De az első hír, amit kaptunk az az volt, hogy minden út le van zárva hazafele és csak másnap reggel  indulhatunk el. Ez nem is tűnt olyan veszélyes hírnek, mivel az eddig versenytársnak számító társaink mostanra már barátaink lettek s együtt örültünk egymás eredményeinek. Iskolánkból első helyezett lett Szász Mátyás a biológia szekcióban és harmadik helyet ért el Incze Annamária és Urus Timea szerzőpáros az egészségügy szekcióban. A többiek nem értek el helyezést, de ők is megérdemelték a tapsot és a sok-sok dicsérő szót.

            A hazafele út – habár a hóvihar miatt kalandos volt- mégis gyorsabban telt, mivel már nem kellet izgulnunk és az újonnan szerzett barátok közt hamar elszállt az idő.

                                         Incze Annamária, XI.B osztályos tanuló

A TUDEK-en elért eredmények

Konferencián készült képek