2024-02-27

Szakmai gyakorlat Portugáliában – 4. rész

By webadmin

A hétvégénk kulturális eseményekben bővelkedett, szombaton egy körúton vettünk részt, amelynek első állomása Fátima volt. Fátima egyik leglátogatottabb kegyhely Európában. A neoklasszikus, mészkőből épült bazilika és az előtte álló hatalmas tér minket is lenyűgözött. A legmegragadóbb a sok zarándok odaadása és hite, akik térden közelítik meg a mai kegyhelyet. Fátimában 1917. május 13-án jelent meg a Szűzanya a három pásztorgyermeknek. Mindhármuk sírja a bazilikában található. A jelenések kápolnájában találjuk a Szűzanya koronáját, melyben a II. János Pál pápa ellen 1981-ben elkövetett merénylet során használt golyót is megőrizték, mivel a pápa a merénylet túlélését a fátimai Szűzanyának tulajdonította. Szívesen töltöttünk volna itt több időt, de vártak a további látnivalók.

A következő úticélunk Nazaré volt. Először a 318 m magasan fekvő Sitio nevű városrészbe látogattunk, ahol a Miradouro do Subercónál gyönyörű kilátás nyílik az Atlanti-óceánra, amelyben mi is gyönyörködtünk. A legenda szerint 1182-ben Don Fuas Roupinho egy vadászat során a Szűzanyához imádkozott, hogy vágtató lovával ne zuhanjon a szakadékba. Köszönetképpen egy kápolnát építtetett, amely köré kialakult a település. A főtéren népviseletbe öltözött árusokkal alkudoztunk, majd meglátogattuk Nossa Senhora da Nazaré templomot és indultunk a partra. A Praia da Nazaré napjainkban a város vonzerejét képezi a csodálatos partszakaszával és óriás hullámaival, ahol mi is egy órát tölthettünk.

 Végül a 35 hektáron elterülő Buddha Eden Gardenbe látogattunk. A Quinta dos Loridos birtokon található Európa legnagyobb ázsiai kertje és a kontinens legnagyobb buddhista szoborgyűjteménye. Joe Berardo portugál üzletember 2001-ben megbotránkozva azon, hogy a tálibok monumentális buddhista szobrokat romboltak le Afganisztánban, úgy döntött, hogy létrehozza a béke kertjét a saját birtokán. Becslések szerint több mint hatezer tonna márványt és gránitot használtak fel ezen műalkotások létrehozásához. Az egzotikus szobrok és növények között kellemeset sétáltunk.

A vasárnapi kirándulásunk szintén nagyon élménydúsra sikerült. A Belém történelmi hangulatú városrész épületei a felfedezések mesés bevételeiből épültek, és ennek kívánnak emléket állítani.

Elsőként Lisszabon legjelentősebb műemlékét, a Jeromos-kolostort látogattuk meg, amely 1983 óta az UNESCO Világörökség része. A kolostor helyén egykor kis kápolna állt, amelyet Tengerész Henrik emeltetett azért, hogy oltára előtt a vízreszállók Isten segítségét kérjék, és neki adjanak hálát visszatértükkor. A kápolna helyén I. Mánuel király építtette a kolostort, amelynek alapkőletétele 1502-ben volt, és csaknem száz éven át épült. Legrégibb része a Santa Maria-templom, ehhez kapcsolódnak a különféle kolostori épületek. Miközben végig sétáltunk a kolostor látogatható részén, megfigyelhettük a sajátosan portugál gótika, ún. manuel stílus sajátosságait. A díszitőelemek nagyrészt a természet elemeiből, növénydíszek, egzotikus állatok és a hajózás motívumaiból állnak. A kőfaragványok között sok helyen fedezhettük fel az armilláris gömböt.

Utunk a Belém-toronyhoz vezetett, amelyet szintén  I. Mánuel király építtetett 1515 és 1521 között, Vasco da Gama felfedezőútjának emlékére. Ez az elegáns, a nagy felfedezések korában erős Portugáliának emléket állító épület, a város egyik szimbólumává vált.  A torony egyrészt Lisszabon ünnepélyes kapujának épült, másrészt a város védelmi rendszerének részeként.  A négyszögletes, masszív torony térhatásában román, de ikerablakain, kis balkonjain, loggiáin a mór díszítőművészet hatása szemmel látható. Az épület díszítésében valószínűleg részt vett Diogo de Boitaca, a közeli Jeromos-rendiek kolostorának első építésze is. A lőréses gyilokjárót és magukat a lőréseket is a Mánuel stílus gazdag szobrászati díszítményeivel dekorálták.

A toronytól a folyóparton sétáltunk tovább a Felfedezők Emlékművéhez, amely a felfedezések korának állít emléket. Az emlékművet 1960-ban adták át, több mint 50 méter magas, elölről kereszt alakú kardot, oldalról hajót formáz. Olyan híres portugál felfedezők, misszionáriusok, térképészek, utazók és uralkodók kaptak helyet rajta, mint Vasco da Gama, Pedro Álvares Cabral, Luís de Camões és Saint Francis Xavie elején pedig Tengerész Henrik portugál herceg látható, akinek feltáró expedíciói elősegítették később a portugál gyarmatosítást. Az igazi élményt az építmény tetejéről nyíló kilátás nyújtotta, amely egész csapatunkat lenyűgözte. Lábunk előtt hevert a világ: a téren kőbevésett térképen követhettük végig a portugál tengerészek hódításait.

A délutáni program is nagyon látványos volt, hiszen a Lisszaboni Kocsi- és Hintómúzeumba látogattunk, ahol a világ egyik leggazdagabb hintó- és szekérgyűjteménye látható. Láthatunk itt kocsit már az 1200-as évektől egészen az automobil feltalálásáig. Nem egyszerű szekerek, hanem díszes királyi hintók, hercegi gyorskocsik, pompakocsik és pápamobil található itt.

Ferencz Lilla

Darvas Annamária