2017-12-08

Magyar nyelv és irodalom tábor a ROSE program keretében

By webadmin

Iskolánk XI. osztályos tanulói, a ROSE pályázat jóvoltából, Homoródfürdőn táborozhattak november 24-26 között.  A szervezés a „minden kezdet nehéz”  jegyében kissé nehézkesen indult, de hála a háttérben munkálkodó csapatnak sikerült időben mindent előkészíteni és 24-én délután a busz időben megérkezett az Erős Zsolt Arénához. A három osztályfőnök: Albert Éva, Sisz Lívia, Tamás Bernadett, a három magyar szakos tanárnő: Ferencz Lilla, Fülöp Éva, Simon- Megyaszai Kinga és a tanulók lelkes csapata két kellemes napsütéses napot tölthettek a homorodfürdői Hatos Villában.

A tanulók tizenkét magyarórán vettek részt, a programot úgy állítottuk össze, hogy változatos  és lehetőleg érdekes legyen, ezért epikus és lírai művek értelmezése mellett, szövegértés- szövegalkotás, valamint filmelemzés is teret kapott. Olyan művekkel, illetve olyan témakörökkel dolgoztunk amelyek nem szerepelnek a kötelező tananyagban, mégis olyan kompetenciák fejlesztésére alkalmasak amelyek közvetlenül elősegítik az érettségire való felkészülést. Igyekeztünk interaktív módszerekkel minél aktivabban bevonni a tanulókat a tevékenységekbe, a  kiscsoportos tevékenységek lehetővé tették a passzívabb tanulók bevonását is , játékos alkotási folyamat  eredményeiből kiállítást is rendeztünk.

A tanulás mellett természetesen a szórakozásra is lehetőség nyílt.

A tanulók beszámolóiból:

…Pénteken  vacsora után megnéztük az Alkonyat című filmet és megadott szempontok alapján elemeztük. Ezután mindenki a szobájába ment lefeküdni.

Szombat reggel, reggeli után kezdődtek a magyar órák. Három csoportban háromszor három órán vettünk részt. Ferencz Lilla tanárnővel  egy E.A. Poe novellát olvastunk és értelmeztük a megadott kérdések és feladatok segítségével. Megyaszai Kinga tanárnővel lírai művekről beszélgettünk és megismerkedtünk a képverssel. A végén lehetőségünk volt képverset alkotni. Nagyon élveztük ezt a tevékenységet. Fülöp Éva tanárnővel leíró szőveget alkottunk műalkotás alapján, a homoszexualitásról alkottunk véleményt és egy olyan szöveget folytattunk, amelynek szereplői tárgyak.

Vasárnap ebéd után 14 órakor indult az autóbusz Csíkszereda fele. Véget ért az élményekkel teli intenzív tábor Hargitafürdőn.

 

Bartos Mónika, Zsók Kinga XI. B. osztály

Ferencz Lilla