2017-04-05

Hajduszoboszlón jártunk, a Rákóczi Szövetség vezetőképzőjén

By webadmin

A magyarországi központú Rákóczi Szövetség meghívására iskolánk két diákjával Hajdúszoboszlón töltöttünk egy hétvégét. A konzervatív és keresztény értékeket képviselő civil szervezet évente több vezetőképzőt is szervez tagszervezeteinek diákjai számára. Iskolánkban Molnár Levente történelem szakos tanár vezeti a szövetség iskolai szervezetét, aki ez alkalommal nem tudott részt venni a rendezvényen, amelyre március 31 – április 2 között került sor.

Így én utaztam el a két diákképviselővel: Domokos Beátával (XI.A) és Szakáli Lászlóval (XI.C).

Hajduszoboszlo_1

A nagyon jó helyszíneken (Hotel Hőforrás) és nagyon jó körülmények között megszervezett találkozókra könnyű diákokat toborozni iskolánkból, hiszen az utazási költségeket, szállást és étkezést mind a szövetség állja. Itt szeretném azonban megragadni az alkalmat, hogy ezen együttlétek célját is ismertessem. Egyrészt a Magyarországtól elcsatolt területek diákjainak alkalmat nyújtanak ezek a hétvégék a találkozásra egymással és magyarországi kollégáikkal, másrészt szinvonalas előadások és idegenvezetős séták során lehetőség nyílik közös történelmünk, kultúránk megismerésére.

Ezen a hétvégén kárpátaljai, felvidéki, erdélyi és magyarországi diákok és kisérőik gyültek össze. Bettinek például kárpátaljai szobatársa került, akivel végig együtt vettek részt a kötelező programokon is és a szabadidős tevékenységeken is. Laci egy másik csíkszeredai szobatársat kapott, aki a Segítő Mária Gimnáziumból jött.

Iskolánk csapatának közös képét a debreceni Református Kollégium udvarán készítettük.

Szombaton ugyanis Debrecen város nevezetességeivel ismerkedtünk. Megismertük a „kálvinista Rómát”, hiszen ez a település a központja a magyországi reformációnak. A híres Református Kollégium múltjáról büszkén beszélt a gimnázium történelem tanára. Ide járt iskolába Csokonai Vitéz Mihály, aki az iskola tanára is volt, Arany János, Móricz Zsigmond, Kölcsei Ferenc, Ady Endre, Szabó Magda és sok más neves személyiség.

Hajduszoboszlo_2

A debreceni Nagytemplom a legnagyobb protestáns templom Magyarországon. Az 1848-49-es szabadságharc kormánya Debrecenbe menekülve itt mondta ki 1849. április 14-én a Habsburg-ház trónfosztását, és hirdette ki a Függetlenségi Nyilatkozatot.

Nagy élmény volt a Déri Múzeum kiállításait is megtekinteni, amelynek legnagyobb vonzerejét a világhírű Munkácsy-trilógia (Ecce homo, Krisztus Pilátus előtt, Golgota) képezi. Sajnos a Golgota függöny alatt volt, így nem nézhettük meg.

A városnézésen kívül előadásokat is szerveztek számunkra, ezeket a hotel konferencia termében szervezték. És mindehhez az Európa legnagyobb fürdőjéről híres Hajduszoboszló adta a hátteret. 90 éve fedezték fel a város hőforrásait, amelyek azóta töretlen fejlődést biztosítottak a településnek. 2016-ban Hajduszoboszló volt a második magyarországi város Budapest után a vendégéjszakák számát tekintve (1,2 millió). A turisták legnagyobb része Romániából, Oroszországból és Lengyelországból érkezik. Végezetül a fürdő szabadtéri részének bejáratát ábrázoló fénykép következik, sajnos április elején ez még zárva volt.

A Rákóczi Szövetség programjai számunkra minden valószínűséggel a nyári táborral fognak folytatódni…..

Hajduszoboszlo_3

Tamás Zoltán – földrajz tanár