2018-04-16

Focus on Britain című angol nyelvű verseny Zánkafürdőn

By webadmin

2018. március 27-én 15. alkalommal is megrendezésre került a Focus on Britain című angol nyelvű verseny Zánkafürdőn. Az előző évek vetélkedőihez kapcsolódó kellemes élmények és emlékek idén is meghozták iskolánk diákjainak a versenykedvét. Csiszer Hunor Ádám (IX. B), Márton Ferenc (XII. B), Bándi Mercédesz (XII. C) és Szőcs Károly (XII.C) egy nagy adag lelkesedéssel, jó kedvvel és kreativitással vágtak bele a versenyre való felkészülésbe.

Az idei verseny témája az angol romantika egyik reprezentatív írójának, Mary Shelley-nek, klasszikus, híressé vált regénye a Frankenstein volt. A mű 200 éve jelent meg először, s azóta is számos más irodalmi és filmalkotás ihletője. A versenyre való felkészülés során a feladatoknak megfelelően több szempontot is figyelembe kellett venni. Először is ismerni kellett az írónő életét, életművét, a regény cselekményét, szereplőit, motívumrendszerét, majd az 1800-as évek szörnytörténetéből ihletődve meg kellett alkotni napjaink Frankensteinját, írni kellett egy öt perces jelenetet, amelyben a diákok egy különleges lényt hívnak életre. Az ötletelésben és a felkészülésben Bilibók Julianna és Nagy Eszter- Ágnes angol szakos tanárnők segítettek.

A jó hangulatú készülődésnek, olvasgatásnak, próbáknak megvolt az eredménye. A csapat mind az írásbeli, mind a szóbeli részben jól teljesített, első helyezést értek el. A vetélkedő egyszerre nyújtott lehetőséget az irodalomhoz kapcsolódó tárgyi tudás fejlesztésére és a művészi tehetség, a kreativitás kibontakoztatására.

A versenyen való részvétel mellett egy kikapcsolódásra is lehetőség nyílt, s bár szűkre szabott volt az idő, a balatonfüredi és budapesti séták még kellemesebbé tették az ott töltött napokat.