2018-04-16

A KÓS KÁROLY SZAKKÖZÉPISKOLA DIÁKJAINAK A XXIV. NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSZ DIÁKKONFERENCIÁN VALÓ RÉSZÉVÉTELÉRŐL, MISKOLCON

By webadmin

A 2017-2018-as tanévben a XXIV. Nemzetközi Építész Diákkonferenciát, a tavalyi veszprémi helyszínt követően, Miskolcon rendezték meg, közel 150 diák és mintegy 30 tanár részvételével. A konferencia résztvevői javarészt a jelenlegi Magyarország területéről és részben az elcsatolt területekről, Felvidékről, Vajdaságból és Erdélyből érkeztek, mind különböző építészeti szakiskolákból és szaklíceumokból.
 Az idei rendezvény pályázatának címe a „LÉPCSŐRE LÉPEK” II. volt, melyre 19 pályamű érkezett be, ebből hármat a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola diákjai készítettek:

Barta István, XI. C osztály, a miklósvári Kálnoky-kastélyról,

Farkas József, XI. C osztály, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumról,

Trentea Cristian-Gabriel, XI. C osztály, a székelytamásfalvi Thúry-Bányai kúriáról

A rendezvény célkitűzései: a Kárpát-medence magyar ajkú építészeti iskolái diákjainak a találkozása, egymás szakmai oktatásának és életének megismerése és a rendezvénynek aktuálisan otthont adó helység, jelen esetben, Miskolc város és környékének megismerése.

Iskolánk diákjai, 2018. április 5-én, csütörtökön, Csíkszeredából keltek útra, Marosvásárhelyen csatlakoztak az ottani építészeti iskola diákjaihoz, majd együtt utaztak Debrecenig, ahol egy órás pihenőt tartva megtekintették a belvárost. Innen továbbhaladva érkeztek koraeste Miskolcra. Másnap, pénteken, a déli regisztrációt megelőzően elmentek a miskolctapolcai barlangfürdőbe szabadprogramra, ezt követően, egész napos tartalmas városnézésen vettek részt, a város idegenforgalmi iskolája diákjainak szervezésében. Este a Miskolci Nemzeti Színház előadásában megtekintették a Kabaré című musicalt, majd rövid szabadprogram keretében ismerkedtek a máshonnan érkezett diákokkal.  Szombaton, autóbuszos kirándulás keretén belül megtekintették a Miskolc környékén fellelhető építészeti nevezetességeket, többek közt: a lillafüredi Palotaszálló neoreneszánsz stílusú épületét és a hozzá tartozó függőkertet, a diósgyőri gótikus várat, az edelényi L’Huillier–Coburg-kastélyt, a boldvai Református templomot és mellette a 12. századi monostor romjait. A nap végén rövid látogatás tettek a Miskolci Egyetem  campusban, ahol kis ízelítőt kaptak az egyetemi képzésről és a diákéletből. Este a diákok számára szabadprogram lletve ünnepség volt szervezve, a kísérőtanároknak pedig ünnepi hangulatú fogadást rendeztek, ahol kötetlen beszélgetés keretén belül mindenki beszámolhatott az iskolát érintő aktualitásokról, sikerekről és nehzéségekről. Utolsó nap, vasárnap délelőtt, az Avason levő Kilátó meglátogatása után, a ITC-központban megrendezett, a városról, látottakról és hallottakról szóló vetélkedő után, a konferencia kiértékelése, díjátadások, a vándorbot átadása Pécs város iskolái képviselőinek, majd az ünnepélyes befejezés után ebéddel egybekötött állófógadással búcsúztak a renzdezők a résztvevőktől és bocsátották hazaútra a vendégeket.

A Kós Károly szakközépiskola diákjai közül Különdíj elismerésben és jutalomban részesült Barta István XI.C osztályos diák (személyesen nem vehetett részt a rendezvényen) és elismerésben Gál Sándor felkészítő tanár, a mikósvári Kálnoky-kastélyról szóló pályamű eredményeképpen.

A konferencia résztvevői a Kós Károly szakközépiskolából:

Farkas József, XI. C osztályos tanuló

Szopos Solt, XI. C osztályos tanuló

Trentea Cristian-Gabriel, XI. C osztályos tanuló

Albert Gyöngyi, aligazgatónő

Gál Sándor felkészítő mérnök-tanár