2024-02-14

Szakmai gyakorlat Portugáliában – 2. rész

By webadmin

Az arhitektúra-design szakos tanulók délelőttönként folytatták az ismerkedést a photoshoppal. “Első héten a photoshop új verziójával foglalkoztunk, megtanultunk számos új dolgot alkalmazni rajta. Kezdésnek saját ecsetet készítettünk, és alkalmaztuk ennek különböző funkcióit. Gyakoroltuk a különböző gyors billentyűk alkalmazását, amelyekkel könnyebben tudjuk használni az adott programot. A mesterséges intelligencia segítségével le tudunk szerkeszteni  kijelölt dolgokat, illetve generálni is tud bármit a kijelölt helyre, amit beírunk. Készítettünk egy szórólapot, amelynek kezdetben adtunk egy színátmenetes hátteret majd középre illesztettünk egy képet, amit a maszk segítségével keretbe helyeztük. A photoshop programon belül elsajátítottuk az animáció és gifft készítést.” -számoltak be a csoport tagjai.

A környezetvédelem szakos tanulók az elmúlt napokban az intézmény más-más részlegén gyakorlatoztak. A Kémiai és Toxikológiai Laboratóriumban a spektofotográfiás és kromatográfiás eljárásokkal ismerkedtek.  A Biológiai és Ökotoxikológiai Laboratóriumban végzett fitoplankton vizsgálatokat mutatták be, a fajok azonosításától a toxikus anyagok kimutatásáig. A Mikrobiológiai Laboratóriumban a vízben előforduló patogén baktériumok kimutatási eljárásokkal ismerkedtek és különböző mintavételi módszereket gyakoroltak.

Délutánonként folytattuk a várossal való ismerkedést. Kedvenc helyünk a Rossio tér, amelynek hivatalos neve Praca Dom Pedro IV, IV. Péter portugál király és brazil császárra utal.  Az ovális tér közepén áll a névadó szobra, mindkét oldalán  egy-egy monumentális barokk szökőkút található.  A teret a klasszicista stílusú Donna Maria II. Nemzeti Színház határolja.

Ezt követően végállomástól-végállomásig utaztunk a város egyik jelképének számító villamossal. A lisszaboni 28-as villamosok sárga vonala nem kirándulóút, hanem rendszeres, napi és gyakorlatilag a város leghosszabb útvonala. Népszerű, mert a világ legrégebbi működő villamosrendszerének tartják. Ezt az útvonalat az eredeti Brill pótkocsik használják, amelyeket az 1930-as években készítettek. Természetesen máshol is van hasonló, de Portugália fővárosában ez nem egy antik stilizáció, hanem ugyanazok a villamosok, amelyek továbbra is ugyanazokon a síneken közlekednek ugyanazon az útvonalon, mint a múlt században.

Ezzel a villamossal áthaladtunk a város különböző negyedein, majd elérkeztünk az Estrela templomhoz, már kívülről megcsodálhattuk hatalmas kupoláját. Az alcantrai völgy fehér mészkövéből emelt óriási építmény I. Mária királynő fogadalmi temploma. A nyugati városrész egyik forgalmi csomópontjában fekszik, kupolájából nyílik a legszebb kilátás a nagyváros nyugati részére. Stílusa késő barokk, rokokó stílusjegyekkel, de észlelhetőek klasszicista jegyek is.  A nagy, szürke, rózsaszín és sárga márvány templombelső, amelyet a kupola nyílásai világítanak meg, tiszteletteljes áhítatot kelt. Pompeo Batoni több festménye díszíti a belső teret. A Brazíliában elhunyt I. D. Mária empire stílusú sírja a jobb oldali kereszthajóban van.  A templommal szemben lévő parkban különleges, egzotikus növények közt sétáltunk.

Sajnos az időjárás nem mindig kedvezett nekünk, de a szél és a zuhogó eső sem vette el a kedvünket a Benfica stadion és múzem meglátogatásától. A stadion nevének jelentése:  fény stadionja, de a szurkolók gyakran nevezik „A Catedral”-nak, vagyis katedrálisnak is.

A négycsillagos UEFA-stadiont, Európa huszonegyedik legnagyobb stadionját 2003. október 25-én nyitották meg. Ottjártunkkor, az eső ellenére, a klub jelképének számító sast dresszírozták. A múzeum igazán lenyűgöző, visszarepülhetünk időben, a klub múltját a világ eseményeivel párhuzamosan követhettük végig.

A legsikeresebb portugál klub legendái között két magyarral is találkozhatunk: egyiket a klubbal elért sikerei, másikat tragikus halála okán övezi feltétlen tisztelet és szeretet a klubnál és a városban. A múzeumban megtaláltuk Fehér Miklós mezét, az előtérben pedig, Guttmann Béla szobrát, aki edzőként a csapatot, két alkalommal Bajnokok Ligája győzelemhez juttatta.

A sport után ismét a kultúra került előtérbe, a belvárosban tett újabb sétánk során kipróbáltuk a város ikonikus siklói közül kettőt, a Bicát és a Glóriát.

A szombat délelőttöt az Ócenáriumban töltöttük, a diákoknak eddig ez volt a kedvenc programja. Az akváriumot 1998-ban nyitották meg a nagyközönség előtt, és a világ egyik legnagyobb és legfejlettebb akváriumának tartják. Az akvárium területe mintegy 15 000 négyzetméter, és 450 különböző fajból mintegy 8000 állatot mutat be. A tengeri élővilág változatos tárházával nyújt magával ragadó élményt. Egy 1000 m2-es akváriumot láthattunk, amelyben cápák, ráják, barrakudák, sügérek és még sok más állatfaj található.

A központi medencén kívül négy különálló élőhely található: az észak-atlanti sziklás partvidék, az antarktiszi partvonal, a mérsékelt égövi hínárerdők és a trópusi indiai korallzátonyok. Ezekben az élőhelyekben őshonos növény- és állatvilág található, és ezek a központi tartályba zökkenőmentesen illeszkednek.

Látogatásunk utolsó állomása, Takashi Amano „Forests Underwater” (Víz alatti erdők) című időszakos kiállítása, egy trópusi édesvízi akvárium, buja vízinövényekkel, ahol mindannyian nagyon kellemes perceket tölthettünk. Végül, nem mindennapi élményben volt részünk, a Tejo folyó fölött utazhattunk libegővel.

A vasárnapi buszos kirándulásunk hangulatát az esős idő, még romantikusabbá tette. Első megállónk a mesebeli Sintrában volt. A portugál Sintra-hegység lábánál fekvő festői város a varázslatos látnivalók kincsesbányája. A lenyűgöző palotáiról, ősi kastélyairól és zöldellő parkjairól ismert Sintra az UNESCO Világörökség részét képezi.

Sintra óvárosának szívében található a Sintrai Nemzeti Palota, finom elegancia és mór hatások jellemzik, Portugália legjobban megőrzött középkori királyi rezidenciája. Az ikonikus, kúp alakú ikerkéményei, amelyek uralják Sintra látképét, egyedülálló építészeti jellegzetesség, amely még inkább növeli a palota varázsát. Sintra koronájának másik ékköve a Quinta da Regaleira, egy 20. század eleji birtok, amely egyenesen tündérmesébe illő. A pompás palota a gótikus, egyiptomi, mór és reneszánsz stílusjegyek keveréke, díszes faragványokkal és lenyűgöző kőmunkákkal. A birtok egyik legérdekesebb látványossága a beavatási kút, egy 27 méter mély kút, amely egy fordított toronyra hasonlít. A buja kert rejtett ösvények, alagutak és titkos szimbólumok labirintusa, kalandos, vadregényes sétánk színhelye, mely közben egyszer sikerült eltévedni a sötét alagutakban.

 

        

A következő megállónk, az európai szárazföld legnyugatibb pontja, a 140 méter magasan fekvő sziklafok, Cabo da Roca volt. “Ahol a Föld véget ér és a tenger kezdődik” Luís Camoes portugál költő szerint. Innen Lisszabon fele vezetett utunk, Cascais mellett megnéztük a Pokol szája, Boca do Inferno, nevű természeti csodát. Vacsora előtt még rövid megállót tartottunk a Cristo Rei, kilátónál. A 82 méter magas talapzaton álló, Lisszabon városa felé forduló  Krisztus szobor 28 méter magas.

 

Darvas Annamária

Ferencz Lilla