2017-07-19

Szakmai gyakorlat a Súgó barlangnál

By webadmin

2017. június 26-29 között a Kós Károly Szakközépiskola IX. osztályos tanulói a Súgó barlangnál táboroztak a szakmai gyakorlat keretén belül.

Június 26-án a szállás elfoglalása, étkezés után a tanösvény végigjárása és a vele kapcsolatos információk ismertetésével kezdődött a szakmai program. Este közös vacsorázás és tábortűz kovácsolta nagyszerű csapattá a résztvevőket.

Június 27.-én Simon László barlangász tartott előadást a barlangok érdekes világáról, majd meglátogattuk a Súgó barlangot. Délután aki akart, visszamehet megtekinteni a barlang közönség számára nem megnyitott részeit  is. A csapat egyrésze ki is használta a ritka lehetőséget.  Simon László és kollegái a tanulók nagy örömére kötéltechnikát is tanítottak.  Este közös vacsorázás és tábortűz következett.

Június 28.-án idegenvezetőinkkel a Maros forráshoz indultunk. A közel 6 km-es utat 3 óra alatt tettük meg a nagy szintkülönbség miatt. Az kirándulás alatt a tanulók csoportosan, a talált növényeket határozó könyvek segítségével azonosították, megismerve ezáltal a vidék flóráját.   Másnap délelőtt a tanulók vízelemzést végeztek. Iskolánk gyorstesztjeivel mértek hőmérsékletet, pH-t, viszkozitást, oldott oxigéntartalmat, nitrit és nitrát mennyiséget a környező patakokban. Ebéd után készülődés és hazautazás következett.

Végszóként elmondhatom, hogy a tábor mind szakmai, mind csapatépítő szempontból nagyon jól sikerült. Köszönet illeti Csíkszereda Polgármesteri Hivatalát, a Palladis Ars Szövetséget, a szülőket, valamint a Gyilkostó Adventure Egyesület tagjait, köztük Simon László elnököt, akik nélkül a szaktábor nem valosulhatott volna meg.

Darvas Annamária, biológia szakos tanár