2024-01-21

Nagykorúsítási ünnepség

By webadmin

Iskolánk egyik jeles ünnepét ültük január 12-én: a hagyományos szalagtűzéssel XII. osztályos diákjaink nagykorúvá váltak.

Mint minden évben, most is a XI. osztályos tanulók nagy lelkesedéssel készültek az ünnepre, ötleteltek, próbáltak, szervezkedtek, hogy minden a lehető legjobban működjön, s hogy a ,,nagyobbak’’ számára emlékezetessé tegyék ezt a napot. Aztán összeállt a műsor, egyre nagyobb lett az izgalom, eljött a nagy pillanat. Egy kicsit róluk is szólt, tudták, mert az ajándékozó odaadása nélkül nincs öröme a megajándékozottnak.

A hosszú évek során már sok ünneplést megélt iskolánk kis díszterme a XI-es diákok által újra gondosan feldíszítve várta az ünnepi ruhába öltözött ,,nagyok’’-at és azok osztályfőnökeit. Szén János, iskolánk igazgatója köszöntötte a nagykorúság küszöbén állókat, szavaival biztatva őket, hangsúlyozva, hogy az ember igazán akkor válik felnőtté, amikor nemcsak magáról képes gondoskodni, hanem szeretteiről is. A szalag az elmúlt négy év emlékeinek záloga, azt viselni megtiszteltetés és bátorság, mert ,,ismeretlen útakra léptek, nagy reményekkel’’- mondta. Aztán tanárkollégái nevében is azt kívánta nekik, hogy tudjanak élni az élet kínálta lehetőségekkel, váltsák valóra álmaikat, önbizalommal és vidáman haladva az úton.

A hetek óta tartó izgatott készülődés után minden szem a XI. osztályosokra szegeződött: néptánc, vers, modern tánc, színjáték, éneklés, izgatottság, fellépés, mosolygás, komolyság, taps. Aztán a szalagtűzés ünnepi pillanata következett, amikor az ünnepeltek nevük hallatán egyenként felvonultak a nagybetűs életet jelképező színpadra, ahol a XI-es tanulók izgatottan tűzték fel nekik a maturandusoknak járó szalagot. Fényképezkedés, majd a ,,szeretetlakoma’’, mint záró akkord tette kerekké együttlétünket.  

Végzőseink főszereplőkként élhették át a régóta várt maturandus ünnepséget, amit tavaly még ők szerveztek nagy izgalommal. A XI.osztályosok elégtétellel vették tudomásul, hogy ,,megugrották’’ a feladatot, a megfigyelőkként részt vevő néhány X. osztályos tanuló pedig egy kis bepillantást nyerhetett a jövő évi kihívásba.  Mi, tanárok, elmerengtünk azon, hogy iskolánkban még egy generáció nagykorúvá vált, s bár az ünnep róluk szól, őket ünnepelve, újra és újra az életet ünnepeljük, a kibontakozást, azt a nagyszerű folyamatot, aminek a kezdetén mi is ott állunk, a szülőkkel együtt egyengetve fiataljaink útját.

                                                                                           Bilibok Julianna, XI-es osztályfőnök