2013-11-19

Környezet- és természetvédelmi tehetséggondozó tábor

By webadmin

     Az elmúlt héten, 2013. november 6 – 9 közötti időszakban lehetőségünk adódott a Sapientia EMTE és a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alpaítvány által szervezett Környezet- és természetvédelmi tehetséggondozó táborban részt venni.

     A Kós Károly Szakközépiskolából 6-on vettünk részt: Ferencz Mónika, György István, Márton Roland, Simon Tihamér, Szász Mátyás és Tankó Beáta, mindannyian a XI.B. osztályból. Más iskolából is voltak résztvevő diákok, így Csíkszeredából a Márton Áron Gimnáziumból (6 diák), a Kájoni János Szakközépiskolából (3 diák), a Segítő Mária Gimnáziumból (6 diák), a Székely Károly Szakközépiskolából (3 diák), a Venczel József Szakközépiskolából (3 diák), valamint Szentegyházáról a Gábor Áron Líceumból (3 diák).

     A 4 napra tervezett program nagyon jól volt megszervezve. 6-án este 17 órakor indultunk a Sapientia EMTE épülete mögül. A megérkezés után vacsorát kaptunk és elszállásoltak bennünket. 7-én reggeli után indultunk a Szent-Anna tóhoz. Itt csapatokra osztottak minket. Minden 3 diáknak volt egy mentora, akinek az irányításával a tó vízminőségét vizsgáltuk. Mértünk többek között hőmérsékletet (8,77˚ C ), pH-t (6,13), fajlagos vezetőképességet (30µ S/cm), szalinitást (0,01 g/l) és oldott oxigén tartalmat (16,15 mg/l). Ezt követően a Mohos – tőzeglápot látogattuk meg, amely a Csomád-Bálványos természetvédelmi terület részét képezi. Itt is mértünk pH-t, ami jóval alacsonyabbnak bizonyult (3,61).

     Csütörtökön, november 8-án a Büdös-hegyet látogattuk meg. Itt is sok érdekes dolgot láttunk, például a Buffogó – tőzeglápot, a Büdös – barlangot. Ebben a barlangban a kéntartalmú gázokat az emberek a reumás fájdalmak és keringési betegségek kezelésére használják.

      Az ebéd után a szállástól nem messze található érdőről készítettünk zuzmótérképet. A fa, amelyen a mi csapatunk a zuzmókat vizsgálta, bükkfa volt, átmérője 86 cm és óvott helyen található. Kevés zuzmót találtunk, átlagban 7 fajta zuzmó volt jelen. A legkevesebb zuzmó kelet felől helyezkedett el, ez annak köszönhető, hogy a szél kelet felől hordja a ként a levegőből a fára. A zuzmók jó indikátornövények.

      A hazaérkezésünk napján a Sapientia hallgatói megmutatták az egyetem laborjait, majd mindenki hazaindult. A tábor nagyon jó volt, jól éreztük magunkat mindannyian új tudással gazdagodtunk, és új barátokat is szereztünk. Köszönjük a szervezőknek, hogy részt vehettünk!

    

                                                                               Tankó Beáta, XI.B. osztály