2016-11-24

Boldogságóra program

By webadmin

boldogsagora1

2016 októberében egy pályázaton keresztül iskolánk csatlakozott a magyarországi Boldogságóra programhoz. Elnyertük a Boldog Iskola címet. A 2016-2017-es tanév folyamán az intézményünkben Boldogságórákat tartunk. A program nagy érdeklődésnek örvend, hiszen korosztályokra kidolgozott, osztályfőnöki órákon alkalmazható, részletes feladatokat, játékokat tartalmaz, melyek a boldogság tíz legfontosabb meghatározó tényezőjére épülnek.

Egyre több országban sikerrel alkalmazzák a Boldogságórákat, amelyeken a diákok csoportosan és egyénileg ismerik meg a boldogság fő összetevőit. Mindeközben olyan gyakorlatok elvégzésére inspirálják őket, amelyek – a boldogságkutatók tapasztalatai alapján – hozzájárulnak a gyerekek boldogságszintjének növekedéséhez.

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a Boldogságórák csökkentik a tanulók szorongását, miközben erősíti önbizalmukat.

A Boldogságórák célja nem az, hogy problémamentes életmodellt állítson a fiatalok elé, hanem, hogy vezérfonalat adjon az iskolásoknak, hogy könnyebben nézzenek szembe a kihívásokkal, képesek legyenek megbirkózni a problémákkal.

A teljes Boldogságóra program 10 egymásra épülő témából áll, amelyek fokról fokra ismertetik meg a boldogság különböző összetevőit, feltételeit.

Boldogságfokozó hála

Optimizmus gyakorlása

Kapcsolatok ápolása

Boldogító jócselekedetek

Célok kitűzése és elérése

Megküzdési stratégiák

Apró örömök élvezete

Megbocsátás

Testmozgás

Fenntartható boldogság

A Boldogságórákat Dombi Dalma nevelési tanácsadó koordonálja.

Csatlakozott:

  • IX. B. osztály, Darvas Annamária
  • IX.C. osztály, Ferencz Lilla
  • X.A. osztály, Sisz Lívia
  • X.B. osztály, Albert Éva
  • XII.A. osztály, Gedő Mária
  • XII.B. osztály, Tamás Zoltán

Ezekben az osztályokban az osztályfőnökökkel közösen minden hónapban megtartunk egy Boldogságórát, amely az aktuális hónap tematikájával foglalkozik. Az órákról fényképes vagy videós beszámolót töltünk fel a www.boldogsagora.hu weboldalra. Ezen kívül minden hónapban van egy kötelező közös projektfeladat is, három választható témával, melyeket az osztályok felváltva fognak elkészíteni.

A programba való csatlkozás által az iskolánk megkapta a Boldog Iskola címet, illetve kapni fog egy módszertani könyvcsomagot is, melyben még több tanári útmutatót és érdekes feladatokat, gyakorlatokat találnak az osztályfőnökök, melyeket más órákon is alkalmazhatnak.

boldogsagora2

Dombi Dalma

nevelési tanácsadó