2022-10-17

Bemelegítő tanulmányi kirándulás Homoródfürdőn

By webadmin

 

Mindjárt az új tanév elején, még szeptemberben, a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola, építészeti és formatervezési műszaki rajzoló technikus szakirányú diákjai, lehetőséget kaptak mind a négy évfolyamon (IX.C, X.C, XI.C, XII.C), hogy egy rövid kirándulás keretén belül, két csoportba szerveződve, egy mini-szaktáborban vegyenek részt. A helyszín a már megszokott és megszeretett homoródfürdői Hatos villa volt, Hargita Megye Tanácsánának jóvoltából. Ez a helyszín, sokszínűségével minden évszakban kitűnő lehetőséget biztosít úgy a szakmai tevékenységek mint a szabadidős programok lebonyolítására.

Bár a rendelkezésre álló idő szűkös volt, a programokat így is sikerült színessé varázsolni. Az egyik ilyen érdekes program a batikolás volt. A batikolás egy kézzel végzett textilfestési eljárás, aminek lényege, hogy a kívánt mintát forró viasszal rárajzolják az anyagra, majd az egész textíliát hideg vagy langyos festékbe mártják. A viasszal vagy egyéb módon lefedett részek alá nem jut be a festék, így ezek a részek az anyag eredeti színét mutatják, míg a kelme többi része megfestődik. A batikolt ruhák teljesen egyedi darabok, mert a festésben óriási szerepe van a véletlennek. A kézzel rajzolt viaszmintában (vagy a csomózások, hajtogatások között) mindig lesznek apró eltérések. A festék hajszálvékonyan bárhol befolyhat a fedett részekbe, sőt a fedetlen területen sem mindenhol ugyanolyan élénken fogja meg az anyagot. Érdekes, már-már személyre szabott munkák születtek, melyeket minden diák hazavihetett.

Nem maradhatott ki a tevékenységek sorából természetesen a rajzolás, a grafika sem. A kellemeset a hasznossal összekötve, ebben a tevékenységben a diákok egy, a gyergyószentmiklósi Pro Terra alapítvány által meghírdetett KépPoézis című pályázatra készítettek pályamunkákat. A pályázat célja, lényegében a KépPoézis meghatározása:  az irodalom és a képzőművészet találkozásélményének új műfaja, melynek végeredménye egy műalkotás. Ez tulajdonképpen bármilyen irodalmi szöveg kisatírozását jelenti, kizárólag könyvben, mely során az alkotó célja a szöveg egy részének elrejtésén vagy kiemelésén keresztül új tartalmak felszínre hozása. Erre a pályázatra készült számos munka, melyek az élményen és gyakorláson túl, a későbbiekben -reményeink szerint- még díjakat is hozhatnak iskolánk közösségének.

Hasonló szakmai tevékenység volt egy a művészet és környezetvédelem jegyében lezajlott program, melynek keretén belül a diákok több száz ősszegyűjtött pillelpalack kupakból raktak ki színes mozaik-ábrákat. A KupakMozaiknak is nevezett tevékenység, hozta a szokásos hangulatot és élményt.  A komplex tervezési és kivitelezési tevéjkenység után, az eredmény nem okozott csalódást és az elkészült közös fotó után a diákok nehéz szívvel gyűjtötték újra össze a kupakokat míg  a mozaik lassan elfogyott.

Elmondhatjuk de a képek tanúsága szerint is, igen szép munkák születtek, melyek hosszú ideig idézik majd a kellemes emlékeket a diákoknak a mini-szaktáborról. 

Nem volt hiány szabadidős tevékenységekből sem! Míg egyes diákok udvaron nagy örömmel fociztak, mások kis sétákat tettek Homoródfürdőn, ismerkedve a természettel és az épített örökséggel. Nagy közösségi élmény volt a számháború is, melyet a szemközti meredek domboldalon szerveztünk meg és ami igencsak hosszúra és fárasztóra sikerült, cserébe este mindenkinek különösen jól “csúszott” a hatalmas, 40 literes bográcsban készült pityókás-tokány, majd ezt követte egy kis házibuli.

Az rendelkézsre álló kevéske időt sikerült reményeink felett kihasználni, s bár az idő hamar elrepült, mindenki úgy érezte, hogy tartalomban és jó élményekben nem volt hiány! Köszönjük Hargita Megye Tanácsának a programhoz nyújtott támogatást.

Gál Sándor Szabolcs, kisérő tanár