2022-12-09

Kós Károly Iskolanap

By webadmin

A Kós Károly Szakközépiskolában minden évben az iskolanapokat december középén tartjuk, hogy születésnapja körül emlékezhessünk meg iskolánk névadójáról. Ennek megfelelően a szervezett rendezvények, versenyek egy része Kós Károly alakjához és munkásságához kapcsolódik, más részük pedig a közeledő karácsonyi ünnepkörhöz.

Idén december 9-én tartottuk az iskolanapot, melynek szervezése hagyományosan az iskolában tanító tanárok illetve a diáktanács feladata.  Az ünnepélyes megnyitó alkalmával Szén János igazgató úr köszöntő beszéde után sor került  a Kós Károly plakett megkoszorúzására. A koszorút a hagyománynak megfelelően a XII. osztályok képviselői helyezték el.

A tevékenységek egy részét az osztálytermekben tartottuk, az iskolai szintű versenyekre pedig a díszteremben került sor. Ilyen verseny a már hagyományossá vált Kós Károly vetélkedő, Kutas Attila, Gál Sándor Szabolcs és Székely Szabolcs tanár úr szervezésében. A verseny legfontosabb célja az, hogy a felkészülés ideje alatt a tanulók minél több ismeretet szerezzenek iskolánk névadójáról. Ugyanezzel a céllal szervezzük már több éve a Kós Károly plakátkészítő versenyt, amelyre évfolyamonként különböző témakörben kell az osztályok elkészítsék a plakátjaikat: a kilencedikesek a Kós Károly életét, a tízedik osztályosok irodalmi munkásságát, a tizenegyedikesek építészeti munkáját, a végzősök pedig a grafikáit jelenítik meg plakátjaikon. Természetesen ezt a munkát is felkészülés előzi meg.

Az osztálytermek ezek után az ünnepi készülődésnek adtak helyet az osztályfőnökök vezetésével, ahol karácsonyfadíszek, képeslapok, különböző karácsonyi díszek készültek az osztályfőnökök vezetésével. Közben a legügyesebbek a „Ki mit tud?” vetélkedőn mutathatták meg tehetségüket, ahol ének, tánc, zene, vers, humoros jelenetek is helyet kaptak. Ezt követően az osztályok együtt is szerepelhettek, mert a „Osztályéneklő vetélkedőn”, amelyet Lakatos Enikő tanárnő szervezett, együtt adhattak elő egy-egy karácsonyi dalt.

Akinek sem énekléshez sem kézműveskedéshez nem volt kedve vagy tehetsége, az sem unatkozhatott, mert a diáktanács szervezésében több sport- és számítógépes verseny zajlott. A nap záró mozzanataként az osztályok feldíszítették az előtérben elhelyezett karácsonyfát.

Az ünnepélyes díjátadón a különböző versenyeken jó eredményeket elért tanulók értékes nyereményekkel gazdagodhattak. Ezúton is köszönjük Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának és iskolánk alapítványának, a Palladis Ars Szövetségnek a rendezvény anyagi támogatást.

 

Ferencz Lilla tanárnő