2022-06-10

Határtalanul – Bonyhád

By webadmin

A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola harminc  X. osztályos tanulójával,  május 3-7 között, Bonyhádra utazhattunk a Határtalanul program keretében.

Az eltöltött néhány nap alatt bepillantást nyerhettünk a környék történelmi, kulturális örökségébe, valamint megtapasztalhattuk a Perczel Mór Szakközépiskola tanulóinak és tanárainak kedvességét, vendégszeretetét.

Mindannyiunk örömére, egy napot Budapesten töltöttünk, ahol szakonként csoportosítva két különböző programmal indult a városnézés. A környezetvédelem szakos tanulóink ökosétán vehettek részt.  Mi pedig az építészeti formatervezőkkel a budai vár impozáns épületeit csodálhattuk meg. Ezt követően,  újra együtt, ellátogattunk a Parlamentbe, majd rövid Duna parti séta után a Szent István Bazilika és a Deák tér következett.

A következő nap a kirándulás, játék és szórakozás jegyében telt. Vendéglátóink aszámukra kedves táborozó és kiránduló helyen, Váralja finom bogrács gulyást készítettek nekünk. Amíg elkészült, tanulóink a bonyhádi és felvidéki fiatalokkal együtt különböző játékokban vehettek részt.  Nekünk tanárkoknak nagy élmény volt követni, amit tanulóink, felszabadult hangulatban, nagy lelkesedéssel vettek részt a tevékenységekben, egymással versengve teljesítették a feladatokat. A szabadban való mozgás után különösen jól esett a finom ebéd. Délután a kollégiumba visszatérve a közös alkotó tevékenység még jobban összerázta a csapatot.

Az utolsó napra maradt a pécsi városnézés, amelyet egy üzemlátogatással indítottunk. A lelkes vezetőnk rengeteg érdekességet mutatott be nekünk, izgalmas technikákat ismertünk meg, végig követhettük a pléh megmunkálásának folyamatát, a végtermék, például egy széf elkészüléséig.

A városban tett történelmi sétánk a Széchenyi-térről indult, megtekintettük Gázi Kászim pasa dzsámiját, a Zsolnai kutat, a Janus Pannonius utcán a szerelmesek lakatjai mellett haladtunk el, majd elérkeztünk a Székesegyházhoz.  A toronyból csodálatos kilátás nyílik a városra, ezért volt, akinek a tériszonyát kellett leküzdenie, de megérte.

Sajnos a kiválasztott múzeumok közül már csak egyre maradt időnk és energiánk, mivel egy kis szabadidőre is nagy igény volt. Így a gyönyörű zsolnai porcelánok megtekintése után, mindenki választhatott, hogy folytatja a történelmi emlékek látogatását vagy beveti magát az üzletek rengetegébe. Mindenképpen azzal az élménnyel hagytuk el a várost, hogy ide még érdemes visszatérni, van még látnivaló bőven.

Nagyon jó hangulatban, kellemesen töltöttük ezt a néhány napot, hála a vendéglátóinknak. Volt részünk történelmi látnivalókban, tanulságos tevékenységekben és szórakozásban is bőven. Mindezek mellett a két iskola tanulói és tanárai közt is jó kapcsolat alakult ki, új barátságok születtek. Köszönet a maradandó élményért.

 Ferencz Lilla, tanár, Kós Károly Szakközépiskola, Csíkszereda

 

 Öt elég mozgalmas napot tudhatunk magunk mögött, amiből kettőt az utazás tett ki. Érkezésünk utáni napon Budapestre látogattunk, ahol egy ismeretekben gazdag séta következett, rövid város bemutatással egybekötve. Olyan új lehetőségeket, megoldásokat ismertünk meg, amelyeknek, környezetvédelem szakosként, nagy hasznát vesszük a későbbiekben. A város következő állomása a parlament volt, ahol részletes bemutatót kaptunk az épület múltjáról, kialakításáról, megnézhettük a koronázási ékszereket és a tanácstermet.

A második napon egy erdős kirándulóhelyre mentünk, ahol vicces, csapatjátékokkal töltöttük az időt, tíz fős csapatokban. Minden állomásnál szükség volt az egymás iránti bizalomra. Legjobb példa az, mikor egy kötéllel vittek egy bizonyos távon át, majd vissza a kiinduló ponthoz, vagy, amikor keresztül kellet mászni azokon a fákon amelyeknek két végét a társaink fogták. Ezen kívül még szabadidőt is kaptunk, ami jó lehetőség volt az ismerkedésre. Délután a Siklósi uszodába mentünk, itt nagyon jól szórakoztunk, majd a szállásra visszaérve madáretetőt készítettünk. Mi rakhattuk össze darabjaiból, égethettük fába azokat a díszeket, amiket el tudtunk képzelni az etetőkön. Nagyon jó hangulatban telt ez a program is, főleg mikor mi rajzoltuk a mintákat, jól el lehetett beszélgetni közben.

A harmadik napon Pécsre mentünk, nekem ez volt a kedvencem, mivel itt út közben is kaptunk idegen vezetést, és a városban is. Pécs gyönyörű, az épületek szépen díszítettek, az utcák szimmetrikusak, mindennek van egy egyedi kellemes hatása egy turista számára. A templom, amelyet meglátogattunk, csodálatos, és tekintélyt parancsolóan hatalmas. Itt megmásztuk a tornyot is, ahonnan tökéletes kilátás nyílt a városra, bár kicsit huzatos volt, de annál szebb, megérte megmászni azt a rengeteg lépcsőt érte. Ezt követően egy múzeumba is belátogattunk, ahol a zsolnai kerámiák vannak kiállítva, rengeteg idő és tehetség kellet hozzá, hogy azokat megalkossák. Ezt egy hosszabb szabadidő követte, amelyet szinte mindenki vásárlással töltött. Vagyis konkrétan meg rohamoztuk a plázát, és pár óra elteltével indulhattunk is vissza a Perczel Mór iskola bentlakásába, ahol a szállásunk volt. Összeségében egy tartalmas, élménydús, új barátságokkal teli kirándulást tudhatunk magunk mögött. Az odakint töltött idő gyorsan eltelt, mégsem maradt bennem hiányérzet, örülök, hogy ott lehettem, köszönöm a lehetőséget.

Keresztes Réka, X.B. osztályos tanuló