Határtalanul! Programban a IX.B és IX.C osztályok

2016. április 25-29 között sikeresen részt vettünk a ’’Határtalanul’’ programban Nádudvar-Hajdúszoboszló településen, Magyarországon. A részt vevő diákok a IX.B és IX.C osztályból voltak Albert Éva, Ferencz Bernadett és Ágoston Imola tanárnők írányításával.

2016. április 25-én reggel 7 órakor indultunk Csíkszeredából. Utazásunk nem volt zökkenőmentes, mivel egyik tanulónk a IX.C osztályból, betegség miatt visszatért Bánffyhunyadról szülői kíséret mellett.

Érkezésünk a Nádudvar-i Népi Kézműves Szakiskolába 16 óra körül volt, ahol nagy szeretettel fogadtak, mind a tanárok, mind a tanulók. A bemutatkozó illetve állófogadás után a szálláshelyre érkeztünk Hajdúszoboszlóra, ahol a Kis Apartmanházban elfoglaltuk szállásunkat.

Másnap (kedden), reggeli után kiránduláson vettünk részt Hortobágyon. Itt volt szerencsénk megismerni a pásztorhagyományokat, pásztorépítményeket…, meglátogattuk a Pásztormúzeumot, a Körszínt,a Darvak világát illetve a Hortobágyi csárdát. Ebédünk egy hagyományos pásztorétel, a Slambuc volt, amelyet ott fogyasztottunk el a pásztortanyán. Betekintést nyertünk a hortobágyi látogatóközpontba ,ahol környezetvédelmi és bemutatómühelyeket látogattuk, majd egy csikós bemutatón vettünk részt.

foldnap

A délutáni órákban fakultatív programlehetőségünk volt, bementünk a hajdúszoboszlói Aqua Palace-ba, ez nagy élmény volt tanulóink számára. Estére érkeztünk vissza a szállásra, ahol vacsorát kaptunk.

Szerdán, reggeli után indultunk Nádudvarra, az iskolához ,ahol különböző mühelymunka várt a tanulóinkra: voltak itt szövő, fafaragó, nemezes, bőrös és fazekas mühelyek, ahol csoportosan kedvük szerint, kipróbálhatták a különböző szakmákat. A legnagyobb sikere a fazekas mühelynek volt, ahol a korongozás nagy élményt jelentett tanulóinknak, de a lányoknak a  szövés is nagyon tetszett.

Ebédünk Nádudvaron, az iskolához közel, egy étteremben volt, ahol különböző ételekben válogathattunk, nagyon ízletes és gazdag menüben volt részünk. Délután a műhelymunka folytatása következett, akinek kedve volt íjászat tanításán vehetett részt az iskola udvarán. Közben készült a kenyérlángos – kemencében- szintén az iskola udvarán.

A tanulóinknak lehetőségük volt a kötelező tevékenységeken kívül ajándéktárgyakat készíteni maguknak, amit az ottani diákok befejeznek, majd hazahoznak nekik. Este a vacsoránk kenyérlángos volt az iskolában, amit hatalmas, felejthetetlen táncház követett, nagy élmény volt, másnap is kérték a tanulóink.

Csütörtökön Hajdúszoboszlóról, reggeli után indultunk Debrecenbe. Itt a város központjában megnéztük a Református Nagytemplomot, a Református Kollégiumot, a Szent Anna templomot, a Déri Múzeumot, majd sétáltunk a központban. Mivel a gyerekek szabadidőt is kértek, bementünk a Fórum Plázába, ahol kedvükre-pénzükre vásárolgathattak.

Ebédelni visszatértünk Nádudvarra, az étterembe ,ahol újra kedvünkre választhattunk az ételeikből. Az iskolában folytatódott a tevékenység, akinek kedve volt visszamehetett a mühelyekbe, a többi tanulónk besegített a jurta felállításában, majd beültünk a jurtába, ahol az irányító tanárunk, Vetró Mihály beszélt a jurta történetéről. Nagyon sok érdekességet hallottunk-tanultunk.

hat_2

Estefele megtartottuk a beígért bemutatkozó előadásunkat az iskolánkról-rólunk, prezentáció és kisfilmek formájában. Ezután következett a búcsúvacsoránk, töltöttkáposzta és diós beigli, amit az iskolában készítettek és ott is fogyasztottunk el. Vacsora után elbúcsúsztunk az ottani tanároktól illetve diákoktól, majd visszamentünk a szállásra.

Pénteken reggeli után becsomagoltunk az autóbuszba és indultunk vissza Csíkszeredába. Visszafele nagyon jól utaztunk, még filmet is néztünk, hogy ne unatkozzunk. Este 8 óra után érkeztünk meg a Sport Aréna parkolójába, ahol várták a szülők a gyerekeket.

Úgy gondolom, tanulóinknak olyan élményekben volt részük, amelyek felejthetetlenek maradnak. Teljesen más szakmákat ismerhettek meg, amit később akár hobbiként is művelhetnek. Nagy érdeklődéssel vettek részt a tevékenységeken és nagyon civilizáltan viselkedtek mindenhol. Örültünk, hogy részt vehettünk a ’’Határtalanul’’ programban, nagyon szép élményekkel tértünk haza.

Programvezető: Albert Éva

Focus on Britain, zánkai angol verseny

Iskolánk négy tanulója – Máté Arnold (IX. A), Balogh Emese (X. B), Sabău Melánia Mihaela (X. B) és Márton Ferenc (X. B) – részt vett a Pápai Szakképzési Centrum Egry József Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma által szervezett hagyományos Focus on Britain angol versenyen. A „The Wonder of Will: 400 Years of Shakespeare, 400th anniversary of Shakespeare’s death” – című versenyre 2016. április 21-én került sor Zánkán, a világhírű angol drámaíró halálának 400. évfordulója alkalmából. A jelentkező 10 csapatból 6 szakközépiskolás, 4 szakiskolás volt (utóbbiaknak szűkítettebb anyagból kellett készülniük, ennek megfelelő volt az elvárás is).

20160414_125302

Gyermekeink nagy lelkesedéssel, szorgalommal és kíváncsisággal fogtak hozzá a tematikailag érdekes, rengeteg új ismeretanyagot magában rejtő Shakespeare-művek áttanulmányozásához. A versenyfelhívásnak megfelelően a feladatok két részből álltak, így a csapatoknak készülniük kellett egy maximum 5 percben bemutatható szóbeli résszel, amit Shakespeare munkásságából fontosnak tartottak, pl. életrajzának egyes pontjai, alkotásai, szonettjei, egy-egy művének interpretálása, akár mai megközelítéssel, vagy a reneszánsz színház. Mi úgy döntöttünk, hogy az As you like it –Ahogy tetszik című mű híres monológjával próbálkozunk (Az ember hét kora – Második felvonás, 7. szín). A zsűri hangsúlyt fektetett az előadásmódra, a helyes kiejtésre és érthető beszédre. Máté Arnold gitárkísérettel színezte a rövid előadást, de volt benne bátor alakítás, csapatmunka, humor, kreativitás, mindaz, amit a zsűri elvárt és pontozott a szóbeli előadásokban.

A verseny írásbeli része feleletválasztós, párosító, kép- és műalkotás-felismerő, szövegkiegészítő, valamint kérdés-válasz feladatokból állt. Az értékelésnél a zsűri a versenyzők tájékozottságára, tudásuk átadásának képességére, alapvető kommunikációs készségeikre helyezte a fő hangsúlyt.

20160418_123500

A felkészülésbe fektetett sok munka árán az idén a Csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola diákjainak sikerült meggyőzniük a zsűrit arról, hogy megérdemlik az első helyezést, valamint az ezzel járó elégtételt, a jól végzett munka örömét. De a munka mellett jó volt együtt lenni, együtt mókázni a felkészülés alatt, aztán megismerkedni új arcokkal Zánkán, sétálni a Balaton partján, valamint Balatonfüred utcáin Veress Erzsébet tanárnő kíséretében. A szervezők visszajelzései szerint egy élményben gazdag, színvonalas versenyt sikerült létrehozni, amely bővelkedett humorban, kreativitásban és tudásban. Ezúton is köszönjük a gyermekeinkre való odafigyelést, ellátást, kedvességet.

 

Bilibok Julianna, felkészítő angoltanár

HATÁRTALANUL PROGRAMBAN A X.B. ÉS X.C. OSZTÁLYOS TANULÓK

Április 15-19 között  iskolánk X.B, X.C és XII. osztályos tanulói a Határtalan Programmal Magyarországi, pontosabban Bonyhádi kiránduláson vett részt Veress Erzsébet, Péter Endre és Bilibok Julianna tanárok kiséretével.

20160417_105728

Fogadó iskolánk a Perczel Mór Szakközépiskola volt. A Perczel Mór Szakközépiskola tanárai és diákjai színes programokkal, tevékenységekkel vártak minket. Már érkezésünkkor részt vettünk a „Szakmák éjszakája” vetélkedőn.

20160417_143134

A következő napon Budapestre utaztunk, hogy meglátogassuk a főváros néhány látványosságát, és az Elekrotehnikai Múzeumban a tanulók részt vettek egy rendhagyó fizika órán. A kirándulás során a tanulók részt vettek spottevékenységeken, kézműves foglalkozásokon, szórakoztató tevékenységeken (táncház), üzemlátogatáson Pécsen, és megtekinthettük Pécs és Szeged városok remek építészeti csodáit. Köszönjük a Perczel Mór Szakközépiskolának és iskolánknak, hogy résztvehettünk e programon.

SONY DSC

Építsünk hidakat!

2016 április 4-én este, egy hosszú, fárasztó utazás után megérkeztünk a Kaposvár melletti Toponárra, ahol Péter Balázs és Marczali Ferenc tanárok fogadtak. Vacsora után megbeszéltük az egész heti programot.

Másnap az ismerkedés után mindkét csoport diákjai elkezdték a hídépítést Kardné Tar Mária tanárnő vezetésével. Két csoportot választottak ki, mindkét csoportban vegyesen voltak csíki és kaposvári diákok. A feladatuk az volt, hogy építsenek lécből, műanyagpalackból és zsinegből egy-egy hidat, amely nem lehet több 500 grammnál, de minél nagyobb terhet tudjon megbírni. Mialatt a hidak épültek, a többi diákkal együtt megtekintettük az iskolát, különböző műhelyeket, órákat látogattunk. Ebéd után városnézés következett. Megnéztük a város nevezetes szecessziós épületeit, különös tekintettel a fogadó iskolánk névadójának, Lamping Józsefnek a munkásságára. Meglátogattuk a Szivárvány Kulturális Központot, valamint a város főépítésze szakszerűen bemutatta nekünk a Városházát.

A következő napon, Szigetváron a közös szakmai program keretében meglátogattuk a nemzetközi hírű Trust Hungary Fafeldolgozó és Kereskedő Zrt.-t. Itt a tölgyfadongák szárításától a kész termékig, a hordógyártás minden lépését végigkövethettük. Mindezt a legmodernebb technológia felhasználásával vitelezték ki. Utána meglátogattuk a Mohácsi Történelmi emlékhelyet, majd Mohácsra utaztunk, itt megtekintettük a városházát és a busó múzeumot, majd a Csele-patak partján a Szent-Miklós vízimalmot, amelyet építészeti, faipari szempontok szerint mutattak be. Itt a diákok még a taposómalmot is kipróbálhatták. Másnap a befejezett hidakat próbaterheltük, amely eseményre a helyi sajtó is hivatalos volt. Majd a közös szakmai program keretében meglátogattuk a Pannon Wolf Kft.-t. A gyárlátogatás során megismerkedhettünk a készház-divízióval, az épületelem-gyártással, valamint a betonelem-gyártó divízióval. Innen Kaposmérőre utaztunk, ahol Kassai Lajos nemzetközi hírű lovas-íjász bemutatóját tekinthettük meg, sétáltunk a völgyben, amely egy 15 hektáros terület, kipróbálhattuk az íjazást és a lovaglást is.

Utolsó nap útban Budapest felé megnéztük a kőröshegyi völgyhidat, amely Közép-Európa leghosszabb völgyhídja. Miután megnéztünk egy filmet a híd építéséről rövid sétát tettünk a hídszerkezet belsejében és egy tartópillérében.

A Budai Várban és a Hősök terén is a magyar történelem jeles időszakaival, egyéniségeivel ismerkedtünk meg. Megtekintettük a Mátyás-templomot és a Halászbástyát is. Végül a szálláshelyre utaztunk és elbúcsúztunk a kaposvári vendéglátóinktól.

Köszönjük ezeket a szép élményeket.

Határtalanul! Cegléd – Csíkszereda

2016. április 4 -8 között a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola XI.-XII. B. osztályos tanulói szakmai gyakorlaton vettek részt Cegléden a Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakiskolában, a Határtalanul! pályázat keretén belül.

Az erdélyi diákok hosszú út után megismerkedhettek Cegléd nevezetességeivel, a városnéző sétájukat a ceglédi diákok kalauzolták.

A csíkszeredai csoport a ceglédi tanárok és diákok kíséretében részt vett egy budapesti kiránduláson, amelynek során meglátogatták a Parlament épületét.

IMG_0430

A parlamentben Földi László KDNP-s képviselő, Cegléd volt polgármestere fogadta a csoportot. A tartalmas városnézés után a csoport egy dunai hajózáson vehetett részt, amely nagy élményt jelentet az erdélyi diákoknak.

A  következő napokban a csíkszeredai diákok számos érdekes szakmai tevékenységen vettek részt. Előadást hallgatak a  hulladékgazdálkodásról Baranyó Attila előadásában, meglátogatták a tápiószelei biodiverzitás központot, megnézték az iskola tangazdaságát, érdekes kémiai kísérleteket végeztek, hulladékot gyűjtöttek.

IMG_0578

A pályázat produktumaként a ceglédi és a csíkszeredai diákok közösen készítettek egy hulladéktározót, ahol a helyi diákok a szelektíven gyűjtött hulladékot tárolhatják majd.

20160408_085924

A szervezők gondoskodtak szorakoztató programokról (csoportos vetélkedők, standolás, mozi, buli) is, amelyek alatt a két iskola diákjai, tanárai még jobban megismerkedhettek.

20160408_091321

Tamási Áron felolvasómaraton

Tamási Áron felolvasómaraton a csíki Kós Károly Szakközépiskolában, a IX.A, B, C, Dprof, X.A, B, C, XI.A, B osztályokból 200 gyerek vett részt, Fülöp Éva, Simon-Megyaszai Kinga magyar szakos tanárnők és Molnár Gyula könyvtáros szervezésével.

Tamasi olvas_maraton7

Fülöp Éva tanárnő bemutatója mellett, Ferencz Zsolt ás Ambrus Norbert XI.B. oszt. ismertette az író életútját.

Tamasi olvas_maraton

Mikróbákkal festettek diákjaink

2016  február 16-án a Kós Károly  Szakközépiskola végzős környezetvédő szakosztály diákjai részt vettek a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának ,,Fessünk mikróbákkal,, címmel meghírdetett  interaktív laboratóriumi tevékenységén.

A diákok első lépésben munkavédelmi felkészítőn vehettek részt, majd a tevékenység fő lépéseit ismertették a szakemberek.

m1

m2

Fantáziadús alkotások keltek életre két nap elteltével, amikor a mikróbák száma megsokszorozódott.

m3

2016 február 18-án a diákok színes mikróba alkotásaikat megtekinthették  egy kiállításon, amelyet egy  előadás nyitott ,,Velünk és mellettünk élő mikróbák,, címmel dr. Máthé István előadásában.

m4

m5

Iskolánk három alkotását díjazták különböző kategóriákban: legjátékosabb alkotás Bánfi Emese, legállatibb alkotás Csibi Kitty Katalin és a legtrendibb alkotás Varga Mónika munkája volt.  Gratulálunk diákjainknak!