„Határtalan” program a zánkai testvériskolánál

Június 5-én vasárnap hajnalban indultunk neki a szinte 900km-es útnak. Az én számításaim szerint, ami megegyezett a vendéglátóink véleményével kb. este 9-re kellett volna megérkezzünk. De nem így számolt a buszsofőrünk.  Vasárnap lévén nagyon gyér volt a forgalom és jól haladtunk 4 órával a hajnali 5 órai indulás után már túl voltunk Kolozsváron, úgy hogy már egy 15 perces megállást is beiktattunk. A továbbiakban is gyorsan haladtunk, így délután 5 órakor már behajtottunk a Zánkai Gyermektábor területére, ahol az Egry József Szakközépiskola épülete és bentlakásai is állnak. Szerencsére letelefonáltuk már előre Vellai László igazgató úrral, hogy a tervezettnél hamarabb érkezünk meg és már várt ránk.

Az elszállásolás hamar ment. Örömmel nyugtáztuk, hogy nagyon jó  a kollégiumi szállás. Két ágyas szobákba kerültünk és minden két szobához fürdő és vécé is tartozott. A szállás 10 percre volt a Balatontól és ha nem esett volna az eső le is mentünk volna a tóhoz, így azt inkább másnapra hagytuk. Szerencsékre a következő napokban már szép, meleg, nyári időnk volt.

Hétfőn kezdődött el a közös programunk. Reggel 8 órától a Megemlékezés Napját ünnepeltük meg közösen a zánkai tanulókkal az iskola dísztermében. Az igazgató úr tartott ünnepi beszédet, majd a „Vad Kunság” című természetfilmet néztük meg. A délelőtt többi részében mi munkamegbeszélést tartotunk a programszervező tanárnővel: Wolf Andreával és az igazgató úrral, valamint Darvas Annamária kolléganőmmel. Az eredeti, pályázatban szereplő programhoz alkalmazkodtunk szinte teljes mértékben, két helyen ezközöltünk a mi kérésünkre változtatást: az utolsó délutánt szabaddá tettük, hogy tudjunk a Balaton parton strandolni és a  hazaút során betervezett Várpalotai Trianon Múzeum meglátogatását áttettük a második napra. A délelőtti program a diákoknak egy feladatlap kitöltése, amelyben Csíkszeredáról és Zánkáról voltak kérdések, valamint a válaszok megbeszélése volt. Ebéd után a Nivegy-völgybe tettünk egy kis kirándulást ahol a Dobosi Biogazdaságot néztük meg. Szentantalfa kb 10 km-re van Zánkától  és jó szőlőtermő vidék. A Dobosi Biogazdaság fő terméke a bor, de natur szőlőlevet is kostóltunk hiszen a diákok jó része még nem töltötte be a 18. életévét. Az első napi vacsoránkat az iskola vendéglátóipari tanulói készítették el nekünk az iskola tankonyháján és nagyon finom volt, kétféle ételt készítettek nekünk egy gomba szószos makarónit és paprikást borsó körettel, desszertnek pedig vargabélest kaptunk.

IMG_6440

A második napra sűrítettük a legtöbb programot. Tihanyt, Balatonfüredet és Várpalotát is meglátogattuk. Balatonfüreden a Jókai Villát néztük meg, itt szabadidőnk is volt, Tihanyban a falunéző túra mellett megnéztük az Apátsági Templomot, valamint a híres visszhangot próbáltuk sikertelenül megszólaltatni. Várpalotán a Trianon Múzeumot látogattuk meg. Vacsora után mindenki lement a balatonpartra, és fél tízes kollégiumi záróráig ott töltöttük el az időt. Igazi nyári estéink voltak, az utazás napját kivéve ugyanis végig szép időt kaptunk.

IMG_6639

Az utolsó napon a szintén Zánkához közel található Hegyestű-hegység bazaltorgonáit néztük meg, valamint a gyönyörő balatonfelvidéki panorámát a hegység tetejéről, ahonnan kiváló kilátás nyílt a tóra is és a Káli-medence tanuhegyeire is.  A délután a kikapcsolódásé volt, a fiúk fociban a lányok kézilabdában mérték össze az erejüket, és büszkeségünkre mindkét sportban a csíkszeredaiak győztek.  A vacsora után megint lementünk a tóhoz, és utoljára még megnéztük a „magyar tengert”. A hazaút nem sikerült olyan gyorsra mint odafelé, de így is este 10 órára itthon voltunk. Reméljük még visszatérünk…..

IMG_6697

„HATÁRTALANUL” Budapest

2016 május 4-8 között  a “Határtalanul” program keretén belül a IX.A illetve a X.A osztályok eltölthettek 5 napot  Magyarországon Biró Imre, Nagy-Karola Lívia és Pálfi Géza tanárúr kíséretében. 2016 május 4-én  reggel 7 órakor indultunk Csíkszeredából. Az utunk jó hangulatban, nagyjából zökkenőmentesen telt. Amint megérkeztünk Pestre, utunk a Deák Ferenc térre vezetett, mert ott volt a szálláshelyünk. Lepakoltuk a csomagokat. Túl sok időnk nem volt pihenni, mivel mentünk vacsorázni. Ez a nap nagyon gyorsan eltelt.

Következő napon(csütörtökön) megreggeliztünk, majd utunk a Parlament épületéhez vezetett, amit megtekintettünk belülről is. A következő úticél a Nyugati Pályaudvar volt. A Hősök tere volt az aznapi utunk következő állomása. Itt kétfele szakadtunk, volt aki a Face Team előadását nézte meg és volt aki a Vajdahunyad várát tekintette meg. Edéd után a Pogány Frigyes Szakközépiskolába látogattunk el, ahol kedves fogadtatásban volt részünk. Egy közös faültetés után egy barátságos focimeccsen mérhették össze sporttudásukat az iskolák diákjai. Az előttünk eljárt székelykeresztúri csapat fölötti győzelem után most vereséget szenvedtek a pestiek. Vacsora után egy Dunaparti sétával zártuk a napot,  végigsétáltunk a Lánchídon és az Erzsébet hídon.

1

A harmadik napon(pénteken) a visegrádi Fellegvárat látogattuk meg. Utunk a Fellegvárig fárasztó volt a hegyi ösvényen, de a kilátás minden fáradozást megért.

2

Lefele már kicsit rövidebbnek tűnt az út. Visegrád után Esztergomba látogattunk el, ahol Magyarország 5. legmagasabb épületét, az esztergomi bazilikát tekintettük meg.

3

A nagy épület lenyűgözött mindenkit. Nemsokára újra Pesten voltunk. Ebéd után elsétáltunk a Szent István bazilikához, majd egy kis szabadidőt kaptunk.

Az estét a Margit szigeten töltöttük, ahol  majdnem egy órás „műsort” nézhettünk végig. Az éneklő szökőkút színes, érdekes „műsora” felért egy tűzijátékkal!

4

A negyedik napon(szombaton) Buda vár környékén sétáltunk, ahol megnéztük a Mátyás templomot, a Halászbástyát, Buda várát, és szerencsénk volt végignézni az őrségváltást is.

5

A napot egy hajókázással zártuk a Dunán.

A hazafele utat egy kis kitérővel tettük élvezetesebbé. A gödöllői királyi kastélyt látogattuk meg.

6

Utunk hazafele remek hangulatban telt. Szerintem mindenki jól érezte magát és senki sem bánta meg, hogy eljött.

 

László Ildikó és Szász Attila, tizedikes diákok

Határtalanul! Programban a IX.B és IX.C osztályok

2016. április 25-29 között sikeresen részt vettünk a ’’Határtalanul’’ programban Nádudvar-Hajdúszoboszló településen, Magyarországon. A részt vevő diákok a IX.B és IX.C osztályból voltak Albert Éva, Ferencz Bernadett és Ágoston Imola tanárnők írányításával.

2016. április 25-én reggel 7 órakor indultunk Csíkszeredából. Utazásunk nem volt zökkenőmentes, mivel egyik tanulónk a IX.C osztályból, betegség miatt visszatért Bánffyhunyadról szülői kíséret mellett.

Érkezésünk a Nádudvar-i Népi Kézműves Szakiskolába 16 óra körül volt, ahol nagy szeretettel fogadtak, mind a tanárok, mind a tanulók. A bemutatkozó illetve állófogadás után a szálláshelyre érkeztünk Hajdúszoboszlóra, ahol a Kis Apartmanházban elfoglaltuk szállásunkat.

Másnap (kedden), reggeli után kiránduláson vettünk részt Hortobágyon. Itt volt szerencsénk megismerni a pásztorhagyományokat, pásztorépítményeket…, meglátogattuk a Pásztormúzeumot, a Körszínt,a Darvak világát illetve a Hortobágyi csárdát. Ebédünk egy hagyományos pásztorétel, a Slambuc volt, amelyet ott fogyasztottunk el a pásztortanyán. Betekintést nyertünk a hortobágyi látogatóközpontba ,ahol környezetvédelmi és bemutatómühelyeket látogattuk, majd egy csikós bemutatón vettünk részt.

foldnap

A délutáni órákban fakultatív programlehetőségünk volt, bementünk a hajdúszoboszlói Aqua Palace-ba, ez nagy élmény volt tanulóink számára. Estére érkeztünk vissza a szállásra, ahol vacsorát kaptunk.

Szerdán, reggeli után indultunk Nádudvarra, az iskolához ,ahol különböző mühelymunka várt a tanulóinkra: voltak itt szövő, fafaragó, nemezes, bőrös és fazekas mühelyek, ahol csoportosan kedvük szerint, kipróbálhatták a különböző szakmákat. A legnagyobb sikere a fazekas mühelynek volt, ahol a korongozás nagy élményt jelentett tanulóinknak, de a lányoknak a  szövés is nagyon tetszett.

Ebédünk Nádudvaron, az iskolához közel, egy étteremben volt, ahol különböző ételekben válogathattunk, nagyon ízletes és gazdag menüben volt részünk. Délután a műhelymunka folytatása következett, akinek kedve volt íjászat tanításán vehetett részt az iskola udvarán. Közben készült a kenyérlángos – kemencében- szintén az iskola udvarán.

A tanulóinknak lehetőségük volt a kötelező tevékenységeken kívül ajándéktárgyakat készíteni maguknak, amit az ottani diákok befejeznek, majd hazahoznak nekik. Este a vacsoránk kenyérlángos volt az iskolában, amit hatalmas, felejthetetlen táncház követett, nagy élmény volt, másnap is kérték a tanulóink.

Csütörtökön Hajdúszoboszlóról, reggeli után indultunk Debrecenbe. Itt a város központjában megnéztük a Református Nagytemplomot, a Református Kollégiumot, a Szent Anna templomot, a Déri Múzeumot, majd sétáltunk a központban. Mivel a gyerekek szabadidőt is kértek, bementünk a Fórum Plázába, ahol kedvükre-pénzükre vásárolgathattak.

Ebédelni visszatértünk Nádudvarra, az étterembe ,ahol újra kedvünkre választhattunk az ételeikből. Az iskolában folytatódott a tevékenység, akinek kedve volt visszamehetett a mühelyekbe, a többi tanulónk besegített a jurta felállításában, majd beültünk a jurtába, ahol az irányító tanárunk, Vetró Mihály beszélt a jurta történetéről. Nagyon sok érdekességet hallottunk-tanultunk.

hat_2

Estefele megtartottuk a beígért bemutatkozó előadásunkat az iskolánkról-rólunk, prezentáció és kisfilmek formájában. Ezután következett a búcsúvacsoránk, töltöttkáposzta és diós beigli, amit az iskolában készítettek és ott is fogyasztottunk el. Vacsora után elbúcsúsztunk az ottani tanároktól illetve diákoktól, majd visszamentünk a szállásra.

Pénteken reggeli után becsomagoltunk az autóbuszba és indultunk vissza Csíkszeredába. Visszafele nagyon jól utaztunk, még filmet is néztünk, hogy ne unatkozzunk. Este 8 óra után érkeztünk meg a Sport Aréna parkolójába, ahol várták a szülők a gyerekeket.

Úgy gondolom, tanulóinknak olyan élményekben volt részük, amelyek felejthetetlenek maradnak. Teljesen más szakmákat ismerhettek meg, amit később akár hobbiként is művelhetnek. Nagy érdeklődéssel vettek részt a tevékenységeken és nagyon civilizáltan viselkedtek mindenhol. Örültünk, hogy részt vehettünk a ’’Határtalanul’’ programban, nagyon szép élményekkel tértünk haza.

Programvezető: Albert Éva

Focus on Britain, zánkai angol verseny

Iskolánk négy tanulója – Máté Arnold (IX. A), Balogh Emese (X. B), Sabău Melánia Mihaela (X. B) és Márton Ferenc (X. B) – részt vett a Pápai Szakképzési Centrum Egry József Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma által szervezett hagyományos Focus on Britain angol versenyen. A „The Wonder of Will: 400 Years of Shakespeare, 400th anniversary of Shakespeare’s death” – című versenyre 2016. április 21-én került sor Zánkán, a világhírű angol drámaíró halálának 400. évfordulója alkalmából. A jelentkező 10 csapatból 6 szakközépiskolás, 4 szakiskolás volt (utóbbiaknak szűkítettebb anyagból kellett készülniük, ennek megfelelő volt az elvárás is).

20160414_125302

Gyermekeink nagy lelkesedéssel, szorgalommal és kíváncsisággal fogtak hozzá a tematikailag érdekes, rengeteg új ismeretanyagot magában rejtő Shakespeare-művek áttanulmányozásához. A versenyfelhívásnak megfelelően a feladatok két részből álltak, így a csapatoknak készülniük kellett egy maximum 5 percben bemutatható szóbeli résszel, amit Shakespeare munkásságából fontosnak tartottak, pl. életrajzának egyes pontjai, alkotásai, szonettjei, egy-egy művének interpretálása, akár mai megközelítéssel, vagy a reneszánsz színház. Mi úgy döntöttünk, hogy az As you like it –Ahogy tetszik című mű híres monológjával próbálkozunk (Az ember hét kora – Második felvonás, 7. szín). A zsűri hangsúlyt fektetett az előadásmódra, a helyes kiejtésre és érthető beszédre. Máté Arnold gitárkísérettel színezte a rövid előadást, de volt benne bátor alakítás, csapatmunka, humor, kreativitás, mindaz, amit a zsűri elvárt és pontozott a szóbeli előadásokban.

A verseny írásbeli része feleletválasztós, párosító, kép- és műalkotás-felismerő, szövegkiegészítő, valamint kérdés-válasz feladatokból állt. Az értékelésnél a zsűri a versenyzők tájékozottságára, tudásuk átadásának képességére, alapvető kommunikációs készségeikre helyezte a fő hangsúlyt.

20160418_123500

A felkészülésbe fektetett sok munka árán az idén a Csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola diákjainak sikerült meggyőzniük a zsűrit arról, hogy megérdemlik az első helyezést, valamint az ezzel járó elégtételt, a jól végzett munka örömét. De a munka mellett jó volt együtt lenni, együtt mókázni a felkészülés alatt, aztán megismerkedni új arcokkal Zánkán, sétálni a Balaton partján, valamint Balatonfüred utcáin Veress Erzsébet tanárnő kíséretében. A szervezők visszajelzései szerint egy élményben gazdag, színvonalas versenyt sikerült létrehozni, amely bővelkedett humorban, kreativitásban és tudásban. Ezúton is köszönjük a gyermekeinkre való odafigyelést, ellátást, kedvességet.

 

Bilibok Julianna, felkészítő angoltanár

HATÁRTALANUL PROGRAMBAN A X.B. ÉS X.C. OSZTÁLYOS TANULÓK

Április 15-19 között  iskolánk X.B, X.C és XII. osztályos tanulói a Határtalan Programmal Magyarországi, pontosabban Bonyhádi kiránduláson vett részt Veress Erzsébet, Péter Endre és Bilibok Julianna tanárok kiséretével.

20160417_105728

Fogadó iskolánk a Perczel Mór Szakközépiskola volt. A Perczel Mór Szakközépiskola tanárai és diákjai színes programokkal, tevékenységekkel vártak minket. Már érkezésünkkor részt vettünk a „Szakmák éjszakája” vetélkedőn.

20160417_143134

A következő napon Budapestre utaztunk, hogy meglátogassuk a főváros néhány látványosságát, és az Elekrotehnikai Múzeumban a tanulók részt vettek egy rendhagyó fizika órán. A kirándulás során a tanulók részt vettek spottevékenységeken, kézműves foglalkozásokon, szórakoztató tevékenységeken (táncház), üzemlátogatáson Pécsen, és megtekinthettük Pécs és Szeged városok remek építészeti csodáit. Köszönjük a Perczel Mór Szakközépiskolának és iskolánknak, hogy résztvehettünk e programon.

SONY DSC

Építsünk hidakat!

2016 április 4-én este, egy hosszú, fárasztó utazás után megérkeztünk a Kaposvár melletti Toponárra, ahol Péter Balázs és Marczali Ferenc tanárok fogadtak. Vacsora után megbeszéltük az egész heti programot.

Másnap az ismerkedés után mindkét csoport diákjai elkezdték a hídépítést Kardné Tar Mária tanárnő vezetésével. Két csoportot választottak ki, mindkét csoportban vegyesen voltak csíki és kaposvári diákok. A feladatuk az volt, hogy építsenek lécből, műanyagpalackból és zsinegből egy-egy hidat, amely nem lehet több 500 grammnál, de minél nagyobb terhet tudjon megbírni. Mialatt a hidak épültek, a többi diákkal együtt megtekintettük az iskolát, különböző műhelyeket, órákat látogattunk. Ebéd után városnézés következett. Megnéztük a város nevezetes szecessziós épületeit, különös tekintettel a fogadó iskolánk névadójának, Lamping Józsefnek a munkásságára. Meglátogattuk a Szivárvány Kulturális Központot, valamint a város főépítésze szakszerűen bemutatta nekünk a Városházát.

A következő napon, Szigetváron a közös szakmai program keretében meglátogattuk a nemzetközi hírű Trust Hungary Fafeldolgozó és Kereskedő Zrt.-t. Itt a tölgyfadongák szárításától a kész termékig, a hordógyártás minden lépését végigkövethettük. Mindezt a legmodernebb technológia felhasználásával vitelezték ki. Utána meglátogattuk a Mohácsi Történelmi emlékhelyet, majd Mohácsra utaztunk, itt megtekintettük a városházát és a busó múzeumot, majd a Csele-patak partján a Szent-Miklós vízimalmot, amelyet építészeti, faipari szempontok szerint mutattak be. Itt a diákok még a taposómalmot is kipróbálhatták. Másnap a befejezett hidakat próbaterheltük, amely eseményre a helyi sajtó is hivatalos volt. Majd a közös szakmai program keretében meglátogattuk a Pannon Wolf Kft.-t. A gyárlátogatás során megismerkedhettünk a készház-divízióval, az épületelem-gyártással, valamint a betonelem-gyártó divízióval. Innen Kaposmérőre utaztunk, ahol Kassai Lajos nemzetközi hírű lovas-íjász bemutatóját tekinthettük meg, sétáltunk a völgyben, amely egy 15 hektáros terület, kipróbálhattuk az íjazást és a lovaglást is.

Utolsó nap útban Budapest felé megnéztük a kőröshegyi völgyhidat, amely Közép-Európa leghosszabb völgyhídja. Miután megnéztünk egy filmet a híd építéséről rövid sétát tettünk a hídszerkezet belsejében és egy tartópillérében.

A Budai Várban és a Hősök terén is a magyar történelem jeles időszakaival, egyéniségeivel ismerkedtünk meg. Megtekintettük a Mátyás-templomot és a Halászbástyát is. Végül a szálláshelyre utaztunk és elbúcsúztunk a kaposvári vendéglátóinktól.

Köszönjük ezeket a szép élményeket.

Határtalanul! Cegléd – Csíkszereda

2016. április 4 -8 között a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola XI.-XII. B. osztályos tanulói szakmai gyakorlaton vettek részt Cegléden a Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakiskolában, a Határtalanul! pályázat keretén belül.

Az erdélyi diákok hosszú út után megismerkedhettek Cegléd nevezetességeivel, a városnéző sétájukat a ceglédi diákok kalauzolták.

A csíkszeredai csoport a ceglédi tanárok és diákok kíséretében részt vett egy budapesti kiránduláson, amelynek során meglátogatták a Parlament épületét.

IMG_0430

A parlamentben Földi László KDNP-s képviselő, Cegléd volt polgármestere fogadta a csoportot. A tartalmas városnézés után a csoport egy dunai hajózáson vehetett részt, amely nagy élményt jelentet az erdélyi diákoknak.

A  következő napokban a csíkszeredai diákok számos érdekes szakmai tevékenységen vettek részt. Előadást hallgatak a  hulladékgazdálkodásról Baranyó Attila előadásában, meglátogatták a tápiószelei biodiverzitás központot, megnézték az iskola tangazdaságát, érdekes kémiai kísérleteket végeztek, hulladékot gyűjtöttek.

IMG_0578

A pályázat produktumaként a ceglédi és a csíkszeredai diákok közösen készítettek egy hulladéktározót, ahol a helyi diákok a szelektíven gyűjtött hulladékot tárolhatják majd.

20160408_085924

A szervezők gondoskodtak szorakoztató programokról (csoportos vetélkedők, standolás, mozi, buli) is, amelyek alatt a két iskola diákjai, tanárai még jobban megismerkedhettek.

20160408_091321