Új laboratóriumi eszközök

A Hargita Megye Tanácsának köszönhetően, egy sikeres pályázat eredményeként, új eszközökkel bővült a környezetvédelmi laboratórium. A Hargita Népe napilapban megjelent cikk megtekinthető itt.

img_1752

logo_multicolor_50_hu_ro

Topográfus technikus posztliceális képzés

 

A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola posztliceális, 3-as haladó szintű képzést indít kataszter-topográfia szakon.

 

  • A képzés 2 éves (délutáni órákkal),
  • Elismert szakdiplomával zárul a képzés, amely elismert az országos szakmai engedélyesésnél is,
  • A képzés elméleti és gyakorlati órákat foglal magába, amelyek modern műszerek és szakszoftverek segítségével folynak,
  • Érettségi nélkül is lehet iratkozni,
  • A képzés ingyenes.

 

További információkért a képzésről vagy a beiratkozásról a 0266-314496 és 0757-075 904 telefonszámokon, vagy személyesen az iskola titkárságán, a Csíkszereda, Taploca utca, 20-22 szám alatt, 10-14 óra közt lehet érdeklődni.

Szeptember 30-ig lehet iratkozni.

topo1

Érettségi felkészítők

Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának köszönhetően magyar nyelv és irodalomból, míg Hargita Megye Tanácsának köszönhetően román nyelv és irodalomból vettek részt érettségi felkészítőkön a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola diákjai.
A magyar nyelv és irodalom felkészítők alkalmával megfogalmazódott a tananyag könnyítéseként egy magyarázó kisfilm (későbbiekben sorozat) elkészítése, mely a diákok számára hozzáférhetőbbé teszi a tananyagot. A kisfilm megtekinthető itt .
A román nyelv és irodalom felkészítőknek köszönhetően jelentősen javultak az érettségi eredmények ebből a tantárgyból.

Az iskola vezetősége köszönetét fejezi ki Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának és Hargita Megye Tanácsának a támogatásért.

13530572_1042248579196321_1693337662_n

13535687_1042248549196324_819354244_n

13535744_1042248679196311_734255506_n

13563396_1042248369196342_418850169_n (1)

13563407_1042248475862998_226242533_n

13566021_1042248409196338_1530462751_n

Sztánai szaktábor

Hargita Megye Tanácsának köszönhetően a X.C és XI.C osztályos diákok egy csoportja építészeti szaktáborban vehetett részt Sztánán.

A 24 diák a szaktábor folyamán az iskola névadó építésze, Kós Károly munkásságával ismerkedett. A tábor célkitűzései közt szerepelt a konkrét, gyakorlati tudás elnyerésén túl az értékes és hasznos építészeti kultúránk alapgondolatainak átbeszélése, továbbadása, melyre Kós Károly munkássága sokszínű lehetőséget teremt. Iskolánkban már több alkalommal szerveztünk a névadó egy-egy munkásságát ismertető kiállítást vagy előadást. Átfogó, több munkát bemutató anyagot a jelen szaktábort követően szeretnénk szervezni, mely alkalmával a tábor folyamán felkeresett épületek fotó és rajzanyagban jelennek majd meg a kiállítási anyagban a megfelelő szöveges kiegészítésekkel. A tábort követően a hazaút során a kolozsvári épületeket is megtekintették, illetve Kós Károly házsongárdi síremlékénél tisztelegtek a névadó emlékének.

Az iskola vezetősége köszönetét fejezi ki Hargita Megye Tanácsának a támogatásért.

IMGP2636

IMGP2649

IMGP2720

IMGP2765

IMGP3103

IMGP3139

IMGP3197

IMGP3206

„Határtalan” program a zánkai testvériskolánál

A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola környezetvédelem szakos XI.B osztálya felejthetetlen napokat töltött a Határtalanul! programnak köszönhetően a zánkai testvériskola tanulóival együtt.  Ime a beszámoló:

Hajnalban indultunk neki a szinte 900 km-es útnak. Számításaim szerint, ami megegyezett a vendéglátóink véleményével, kb. este 9-re kellett volna megérkezzünk. De nem így számolt a buszsofőrünk.  Nagyon gyér volt a forgalom, és jól haladtunk: négy órával a hajnali 5 órai indulás után már túl voltunk Kolozsváron, úgy hogy már egy 15 perces megállást is beiktattunk. A továbbiakban is gyorsan haladtunk, így délután 5 órakor már behajtottunk a Zánkai Gyermektábor területére, ahol az Egry József Középiskola és Szakiskola épülete és bentlakásai is állnak. Szerencsére letelefonáltuk már előre Vellai László igazgató úrral, hogy a tervezettnél hamarabb érkezünk, és már várt ránk.

Az elszállásolás hamar ment. Örömmel nyugtáztuk, hogy nagyon jó  a kollégiumi szállás. Két ágyas szobákba kerültünk és minden két szobához fürdő és vécé is tartozott. A szállás 10 percre volt a Balatontól és ha nem esett volna az eső, le is mentünk volna a tóhoz, így azt inkább máskorra hagytuk. Szerencsékre a következő napokban már szép, meleg, nyári időnk volt.

Ottlétünk alatt bepillantást nyertünk az iskola életébe és sok közös élményben volt részünk. Tihanyt, Balatonfüredet és Várpalotát is meglátogattuk. Balatonfüreden a Jókai Villát néztük meg, itt szabadidőnk is volt, Tihanyban a falunéző túra mellett megnéztük az Apátsági Templomot, valamint a híres visszhangot próbáltuk sikertelenül megszólaltatni. Várpalotán a Trianon Múzeumot látogattuk meg. Nagy élmény volt a Gyógynövény- völgyben tett szakmai látogatás is, az Oktató-és Látogató központban sok értékes információ birtokába juthattunk a gyógy- és fűszernövények termesztésével és használatával kapcsolatosan.

Felemelő érzés volt, hogy az Összetartozás Napját közösen ünnepeltük meg a zánkai tanulókkal az iskola dísztermében. Az igazgató úr tartott ünnepi beszédet, majd közösen egy filmet néztük meg. A délelőtt többi részében a tanárok munkamegbeszélést tartottak a programszervező tanárnővel, Wolf Andreával és az igazgató úrral. Ezalatt a diákok programja egy feladatlap kitöltése volt, amelyben Csíkszeredáról és Zánkáról voltak kérdések, majd a válaszokat beszélték meg. Ebéd után a Nivegy-völgybe tettünk egy kis kirándulást ahol a Dobosi Biogazdaságot néztük meg. Szentantalfa kb 10 km-re van Zánkától,  és jó szőlőtermő vidék. A Dobosi Biogazdaság fő terméke a bor, de natur szőlőlevet is kostóltunk hiszen a diákok jó része még nem töltötte be a 18. életévét.

Külön élmény volt, hogy az első napi vacsoránkat az iskola vendéglátóipari tanulói készítették el az iskola tankonyháján és nagyon finom volt. Kétféle ételt készítettek: egy gomba szószos makarónit és paprikást borsó körettel, desszertnek pedig vargabélessel leptek meg.

Vacsora után minden este lementünk a balatonpartra, és a fél tízes kollégiumi záróráig ott töltöttük el az időt. Igazi nyári estéink voltak, az utazás napját kivéve ugyanis végig szép időt kaptunk. 

Az utolsó napon a Hegyestű-hegység bazaltorgonáit néztük meg, valamint a gyönyörő balatonfelvidéki panorámát a hegység tetejéről, ahonnan kiváló kilátás nyílt a tóra és a Káli-medence tanuhegyeire.  A délután a kikapcsolódásé volt: a fiúk fociban, a lányok kézilabdában mérték össze az erejüket, és büszkeségünkre mindkét sportban a csíkszeredaiak győztek.  A vacsora után megint lementünk a tóhoz, és még utoljára megnéztük a „magyar tengert”. A hazaút nem sikerült olyan gyorsra mint odafelé, de így is este 10 órára itthon voltunk. Reméljük még visszatérünk…

                                                                                     Tamás Zoltán, osztályfőnök

IMG_6639

 A csapat egy része Tihanyban

IMG_6440

Beszélgetés az iskola dísztermében

IMG_6697

Lubickolás a Balatonban

„HATÁRTALANUL” Budapest

2016 május 4-8 között  a “Határtalanul” program keretén belül a IX.A illetve a X.A osztályok eltölthettek 5 napot  Magyarországon Biró Imre, Nagy-Karola Lívia és Pálfi Géza tanárúr kíséretében. 2016 május 4-én  reggel 7 órakor indultunk Csíkszeredából. Az utunk jó hangulatban, nagyjából zökkenőmentesen telt. Amint megérkeztünk Pestre, utunk a Deák Ferenc térre vezetett, mert ott volt a szálláshelyünk. Lepakoltuk a csomagokat. Túl sok időnk nem volt pihenni, mivel mentünk vacsorázni. Ez a nap nagyon gyorsan eltelt.

Következő napon(csütörtökön) megreggeliztünk, majd utunk a Parlament épületéhez vezetett, amit megtekintettünk belülről is. A következő úticél a Nyugati Pályaudvar volt. A Hősök tere volt az aznapi utunk következő állomása. Itt kétfele szakadtunk, volt aki a Face Team előadását nézte meg és volt aki a Vajdahunyad várát tekintette meg. Edéd után a Pogány Frigyes Szakközépiskolába látogattunk el, ahol kedves fogadtatásban volt részünk. Egy közös faültetés után egy barátságos focimeccsen mérhették össze sporttudásukat az iskolák diákjai. Az előttünk eljárt székelykeresztúri csapat fölötti győzelem után most vereséget szenvedtek a pestiek. Vacsora után egy Dunaparti sétával zártuk a napot,  végigsétáltunk a Lánchídon és az Erzsébet hídon.

1

A harmadik napon(pénteken) a visegrádi Fellegvárat látogattuk meg. Utunk a Fellegvárig fárasztó volt a hegyi ösvényen, de a kilátás minden fáradozást megért.

2

Lefele már kicsit rövidebbnek tűnt az út. Visegrád után Esztergomba látogattunk el, ahol Magyarország 5. legmagasabb épületét, az esztergomi bazilikát tekintettük meg.

3

A nagy épület lenyűgözött mindenkit. Nemsokára újra Pesten voltunk. Ebéd után elsétáltunk a Szent István bazilikához, majd egy kis szabadidőt kaptunk.

Az estét a Margit szigeten töltöttük, ahol  majdnem egy órás „műsort” nézhettünk végig. Az éneklő szökőkút színes, érdekes „műsora” felért egy tűzijátékkal!

4

A negyedik napon(szombaton) Buda vár környékén sétáltunk, ahol megnéztük a Mátyás templomot, a Halászbástyát, Buda várát, és szerencsénk volt végignézni az őrségváltást is.

5

A napot egy hajókázással zártuk a Dunán.

A hazafele utat egy kis kitérővel tettük élvezetesebbé. A gödöllői királyi kastélyt látogattuk meg.

6

Utunk hazafele remek hangulatban telt. Szerintem mindenki jól érezte magát és senki sem bánta meg, hogy eljött.

 

László Ildikó és Szász Attila, tizedikes diákok

Határtalanul! Programban a IX.B és IX.C osztályok

2016. április 25-29 között sikeresen részt vettünk a ’’Határtalanul’’ programban Nádudvar-Hajdúszoboszló településen, Magyarországon. A részt vevő diákok a IX.B és IX.C osztályból voltak Albert Éva, Ferencz Bernadett és Ágoston Imola tanárnők írányításával.

2016. április 25-én reggel 7 órakor indultunk Csíkszeredából. Utazásunk nem volt zökkenőmentes, mivel egyik tanulónk a IX.C osztályból, betegség miatt visszatért Bánffyhunyadról szülői kíséret mellett.

Érkezésünk a Nádudvar-i Népi Kézműves Szakiskolába 16 óra körül volt, ahol nagy szeretettel fogadtak, mind a tanárok, mind a tanulók. A bemutatkozó illetve állófogadás után a szálláshelyre érkeztünk Hajdúszoboszlóra, ahol a Kis Apartmanházban elfoglaltuk szállásunkat.

Másnap (kedden), reggeli után kiránduláson vettünk részt Hortobágyon. Itt volt szerencsénk megismerni a pásztorhagyományokat, pásztorépítményeket…, meglátogattuk a Pásztormúzeumot, a Körszínt,a Darvak világát illetve a Hortobágyi csárdát. Ebédünk egy hagyományos pásztorétel, a Slambuc volt, amelyet ott fogyasztottunk el a pásztortanyán. Betekintést nyertünk a hortobágyi látogatóközpontba ,ahol környezetvédelmi és bemutatómühelyeket látogattuk, majd egy csikós bemutatón vettünk részt.

foldnap

A délutáni órákban fakultatív programlehetőségünk volt, bementünk a hajdúszoboszlói Aqua Palace-ba, ez nagy élmény volt tanulóink számára. Estére érkeztünk vissza a szállásra, ahol vacsorát kaptunk.

Szerdán, reggeli után indultunk Nádudvarra, az iskolához ,ahol különböző mühelymunka várt a tanulóinkra: voltak itt szövő, fafaragó, nemezes, bőrös és fazekas mühelyek, ahol csoportosan kedvük szerint, kipróbálhatták a különböző szakmákat. A legnagyobb sikere a fazekas mühelynek volt, ahol a korongozás nagy élményt jelentett tanulóinknak, de a lányoknak a  szövés is nagyon tetszett.

Ebédünk Nádudvaron, az iskolához közel, egy étteremben volt, ahol különböző ételekben válogathattunk, nagyon ízletes és gazdag menüben volt részünk. Délután a műhelymunka folytatása következett, akinek kedve volt íjászat tanításán vehetett részt az iskola udvarán. Közben készült a kenyérlángos – kemencében- szintén az iskola udvarán.

A tanulóinknak lehetőségük volt a kötelező tevékenységeken kívül ajándéktárgyakat készíteni maguknak, amit az ottani diákok befejeznek, majd hazahoznak nekik. Este a vacsoránk kenyérlángos volt az iskolában, amit hatalmas, felejthetetlen táncház követett, nagy élmény volt, másnap is kérték a tanulóink.

Csütörtökön Hajdúszoboszlóról, reggeli után indultunk Debrecenbe. Itt a város központjában megnéztük a Református Nagytemplomot, a Református Kollégiumot, a Szent Anna templomot, a Déri Múzeumot, majd sétáltunk a központban. Mivel a gyerekek szabadidőt is kértek, bementünk a Fórum Plázába, ahol kedvükre-pénzükre vásárolgathattak.

Ebédelni visszatértünk Nádudvarra, az étterembe ,ahol újra kedvünkre választhattunk az ételeikből. Az iskolában folytatódott a tevékenység, akinek kedve volt visszamehetett a mühelyekbe, a többi tanulónk besegített a jurta felállításában, majd beültünk a jurtába, ahol az irányító tanárunk, Vetró Mihály beszélt a jurta történetéről. Nagyon sok érdekességet hallottunk-tanultunk.

hat_2

Estefele megtartottuk a beígért bemutatkozó előadásunkat az iskolánkról-rólunk, prezentáció és kisfilmek formájában. Ezután következett a búcsúvacsoránk, töltöttkáposzta és diós beigli, amit az iskolában készítettek és ott is fogyasztottunk el. Vacsora után elbúcsúsztunk az ottani tanároktól illetve diákoktól, majd visszamentünk a szállásra.

Pénteken reggeli után becsomagoltunk az autóbuszba és indultunk vissza Csíkszeredába. Visszafele nagyon jól utaztunk, még filmet is néztünk, hogy ne unatkozzunk. Este 8 óra után érkeztünk meg a Sport Aréna parkolójába, ahol várták a szülők a gyerekeket.

Úgy gondolom, tanulóinknak olyan élményekben volt részük, amelyek felejthetetlenek maradnak. Teljesen más szakmákat ismerhettek meg, amit később akár hobbiként is művelhetnek. Nagy érdeklődéssel vettek részt a tevékenységeken és nagyon civilizáltan viselkedtek mindenhol. Örültünk, hogy részt vehettünk a ’’Határtalanul’’ programban, nagyon szép élményekkel tértünk haza.

Programvezető: Albert Éva

Focus on Britain, zánkai angol verseny

Iskolánk négy tanulója – Máté Arnold (IX. A), Balogh Emese (X. B), Sabău Melánia Mihaela (X. B) és Márton Ferenc (X. B) – részt vett a Pápai Szakképzési Centrum Egry József Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma által szervezett hagyományos Focus on Britain angol versenyen. A „The Wonder of Will: 400 Years of Shakespeare, 400th anniversary of Shakespeare’s death” – című versenyre 2016. április 21-én került sor Zánkán, a világhírű angol drámaíró halálának 400. évfordulója alkalmából. A jelentkező 10 csapatból 6 szakközépiskolás, 4 szakiskolás volt (utóbbiaknak szűkítettebb anyagból kellett készülniük, ennek megfelelő volt az elvárás is).

20160414_125302

Gyermekeink nagy lelkesedéssel, szorgalommal és kíváncsisággal fogtak hozzá a tematikailag érdekes, rengeteg új ismeretanyagot magában rejtő Shakespeare-művek áttanulmányozásához. A versenyfelhívásnak megfelelően a feladatok két részből álltak, így a csapatoknak készülniük kellett egy maximum 5 percben bemutatható szóbeli résszel, amit Shakespeare munkásságából fontosnak tartottak, pl. életrajzának egyes pontjai, alkotásai, szonettjei, egy-egy művének interpretálása, akár mai megközelítéssel, vagy a reneszánsz színház. Mi úgy döntöttünk, hogy az As you like it –Ahogy tetszik című mű híres monológjával próbálkozunk (Az ember hét kora – Második felvonás, 7. szín). A zsűri hangsúlyt fektetett az előadásmódra, a helyes kiejtésre és érthető beszédre. Máté Arnold gitárkísérettel színezte a rövid előadást, de volt benne bátor alakítás, csapatmunka, humor, kreativitás, mindaz, amit a zsűri elvárt és pontozott a szóbeli előadásokban.

A verseny írásbeli része feleletválasztós, párosító, kép- és műalkotás-felismerő, szövegkiegészítő, valamint kérdés-válasz feladatokból állt. Az értékelésnél a zsűri a versenyzők tájékozottságára, tudásuk átadásának képességére, alapvető kommunikációs készségeikre helyezte a fő hangsúlyt.

20160418_123500

A felkészülésbe fektetett sok munka árán az idén a Csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola diákjainak sikerült meggyőzniük a zsűrit arról, hogy megérdemlik az első helyezést, valamint az ezzel járó elégtételt, a jól végzett munka örömét. De a munka mellett jó volt együtt lenni, együtt mókázni a felkészülés alatt, aztán megismerkedni új arcokkal Zánkán, sétálni a Balaton partján, valamint Balatonfüred utcáin Veress Erzsébet tanárnő kíséretében. A szervezők visszajelzései szerint egy élményben gazdag, színvonalas versenyt sikerült létrehozni, amely bővelkedett humorban, kreativitásban és tudásban. Ezúton is köszönjük a gyermekeinkre való odafigyelést, ellátást, kedvességet.

 

Bilibok Julianna, felkészítő angoltanár

HATÁRTALANUL PROGRAMBAN A X.B. ÉS X.C. OSZTÁLYOS TANULÓK

Április 15-19 között  iskolánk X.B, X.C és XII. osztályos tanulói a Határtalan Programmal Magyarországi, pontosabban Bonyhádi kiránduláson vett részt Veress Erzsébet, Péter Endre és Bilibok Julianna tanárok kiséretével.

20160417_105728

Fogadó iskolánk a Perczel Mór Szakközépiskola volt. A Perczel Mór Szakközépiskola tanárai és diákjai színes programokkal, tevékenységekkel vártak minket. Már érkezésünkkor részt vettünk a „Szakmák éjszakája” vetélkedőn.

20160417_143134

A következő napon Budapestre utaztunk, hogy meglátogassuk a főváros néhány látványosságát, és az Elekrotehnikai Múzeumban a tanulók részt vettek egy rendhagyó fizika órán. A kirándulás során a tanulók részt vettek spottevékenységeken, kézműves foglalkozásokon, szórakoztató tevékenységeken (táncház), üzemlátogatáson Pécsen, és megtekinthettük Pécs és Szeged városok remek építészeti csodáit. Köszönjük a Perczel Mór Szakközépiskolának és iskolánknak, hogy résztvehettünk e programon.

SONY DSC