2022-03-10

Élménydús szakmai gyakorlat Spanyolországban

By webadmin

         Az újév beköszöntével a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola tizennégy diákjának teljesülhetett a régen dédelgetett vágya, hiszen a vírushelyzet miatti többszöri halasztás után, végre sikerült részt venni a több éve tervezett spanyolországi Eramus+ szakmai programon. A programban az iskola Építőipari műszaki rajzoló szakos, valamint az Építészeti és formatervező műszaki rajzoló szakos diákjai vettek részt nyolc-hat arányban a 11-12. osztályokból Kutas Attila építőmérnök-tanár és Gál Sándor építészmérnök-tanár vezetésével.

           A háromhetes szakmai gyakorlat helyszíne a spanyolországi Valencia városa volt, ahol a hosszú repülőút után a csapatot a programot előkészítő Universal Mobility szervezet képviselői várták regisztrációval és egy rövid eligazítóval.

           Valenciát, a lenyűgöző tengerparti várost, mediterrán, nyárias klímájával hamar megszokták és megszerették a csíki télhez szokott fiatalok. Szabadidejükben többször is kimentek a tengerparti kikötőre vagy sétáltak az elterelt Turia folyó medrében kialakított kilenc kilométer hosszú különleges parkban. Santiago Calatrava remekműve, benne a Tudományok Palotájával és az L’Oceanográfic-al szintén mindenkire mély benyomást tett akárcsak a város többszáz éves gótikus, reneszánsz és barokk műemlékei.

           Nemcsak a város kellemes hangulata volt a kedvünkre való, hanem a projekt által kínált munkalehetőségek sokszínű skálája is. A diákok már hétfőn munkába is álltak, ki-ki az arra kijelölt munkahelyen. Az alkalmazó cégek mindegyike más-más szakágból volt, a szakma majdnem teljes területét lefedve, a tervezéstől a kivitelezésig. Voltak, akik tervező cégek számára készítettek felmérések alapján építészeti tervrajzokat, mások statikus tervrajzokat készítettek kézzel valamint számítógép segítségével. A diákok egyik része egy makett- és modellgyártással foglakozó vállalkozásnál dolgozott, ahol lehetőségük nyílt modern, számítógép által vezérelt 3D nyomtató, CNC-maró illetve CNC lézer vágó berendezések számára számítógépes rajzokat készíteni, majd azokat az említett gépeken kivitelezni. A nagy méretű modern gépeken dolgozni ritka lehetőségnek bizonyult, kevés cég rendelkezik hasonló berendezésekkel. A fentebb említett vállalkozás tervező cégek számára készít megrendelésre maketteket, modelleket igény szerint, bútorokról, épületről vagy akár egész városrészekről. Más diákok épületgépészet szakágban tanulhattak a fűtő és a klimatizáló berendezések működéséről, karbantartásáról változó helyszíneken, s voltak olyanok is, akik egy épület külső és belső felújításán kaptak lehetőséget a tanulásra. Néhányan előregyártott épületelemek összeállításában szereztek tapasztalatokat.  Az oktatási program keretén belül a kommunikáció fő nyelve az angol nyelv volt, viszont a gyakorlat alatt biztosítva volt diákjainknak egy nyelvkurzus, ahol mindenkinek lehetősége nyílt a spanyol nyelv kezdő lépéseinek elsajátítására és begyakorlására. A szakmai program pontosan előkészített és változatos volt, egyaránt kínált kiváló lehetőséget a tanulásra és a szerzett ismeretek begyakorlására.

            A programot a tanuláson és gyakorlások kívül számos változatos kulturális esemény tarkította, melyek a helyi építészeten túl az egész spanyol kultúrát igyekeztek bemutatni és megismertetni velünk. Lehetőség nyílt átérezni a helyi zene és tánc világát egy flamenco est keretein belül, de sor került Valencia városának az alapos megismerésére is, valamint a spanyolországi és helyi gasztronómiai specialitások kipróbálására. A hétvégéket autóbuszos kirándulások tették élménydússá és a nagy távolságok leküzdése után jutalmul olyan méltán híres spanyol településeket volt lehetőség felkeresni mint az Aragóniai Királyság egykori koronázóvárosát, Zaragozát, a világörökség részét képező meredek sziklafalakon álló Cuenca városát, valamint a Gaudi építészeti csodáit és Picasso remekműveit felvonultató csodálatos Barcelonát.

          A háromhetes program egy szempillantás alatt elrepült. A fiatalok bővült szakmai tudással és tapasztalattal, élményekkel és emlékekkel telítve tértek vissza a papagájok, pálmafák és narancsligetek világából a fehér februári csíki tél világába. 

Gál Sándor Szabolcs

Bővebben olvashatsz a szakmai gyakorlatól az alábbi linken: 

Útinaplók, Spanyolország, Valencia