2016-05-06

Teleki- virág Biológiai és Természetvédelmi Verseny – Élménybeszámoló

By webadmin

Egy átlagos hétfői napon Székely Bernadett tanárnővel volt szakóránk, aki felvetette az ötletet, hogy mi lenne, ha Emesével ketten készítenénk egy dolgozatot, amivel nevezhetnénk a Teleki- virág Biológiai és Természetvédelmi Versenyre. Hát, először szóhoz sem tudtunk jutni, de a tanárnő végül meggyőzött minket, hogy milyen jó lenne mégis egy dolgozattal benevezni, mert rengeteg tapasztalatot szerezhetnénk. Emesével eldöntöttük, hogy nevezni fogunk a versenyre. A tanárnővel alaposan átolvastuk a felhívó szöveget. Öt téma közül lehetett választani, melyek közül kettő nagyon szimpatikus volt, az egyik volt a „A klímaváltozás hatásai Erdély flórájára és faunájára”, a másik pedig az „Időjós élővilág: erdélyi népi megfigyelések egykor és ma”. A tanárnő tanácsára az utóbbit választottuk. Nagyon örültünk, hogy megpróbálhatjuk azt, hogy hogyan is kell egy ilyen dolgozatot öszeállítani.

Emesével nagy lelkesedéssel fogtunk neki a dolgozat elkészítésének. Nagyon sok anyagot kellett összegyűjtenünk, hiszen egy legalább tizenöt oldalas dolgozatot kellett összeállítsunk. Először  Power Point dolgozatnak fogtunk neki, de a tanárnő felhívta a figyelmünket, hogy egy Word-be megírt dolgozatot kell készíteni. Így hát nekifogtunk átírni a dolgozatot. Legtöbbet a „Kájoni János” Megyei könyvtárban dolgoztunk, ami nagyon jó volt, mert, ha kicsit megakadtunk, akkor a könyvtári könyveket vagy akár az internetet bátran használhattuk. Az egyéni kutatást úgy végeztük, hogy kérdezgettük idősebb rokonainkat, például a nagyszüleinket, és még a szomszédokat is. Nagyon hasznos információkkal láttak el minket. Bernadett tanárnő is nagyon sok jó tanácsot adott, amivel szebbé- jobbá tehettük a dolgozatot. Közös ötlet alapján, a tanárnő segítségével összeállítottunk egy kérdőívet, amit kitöltettünk az osztálytársakkal is. Tölük is kaptunk hasznos információkat, amiket feldolgoztunk és statisztikaként beleírtunk a dolgozatunkba. A tanárnő rendszeresen átnézte és ki is javította a dolgozatunkat, ha netán valami kimaradt volna belőle.

Közeledett a dolgozat beküldésének a határideje, ami 2016. március 31. volt. Még azon, az utolsó napon is bele-bele javítottunk a dolgozatba, végül pedig a tanárnő elküldte. Nagyon vártunk az erdeményhírdetés napját, amit 2016. április  15.- én tettek közzé a „Teleki Oktatási Központ” honlapján (www.tok.ro). Nagyon megörültünk, mikor ott  láttuk a nevünket a továbbjutottak között. Egyhetes szovátai táborozást nyertünk.

És elérkezett a várva- várt nap, amikor indulhattunk Szovátára. A táborozás 2016. április 23- 27. között zajlott, de sajnos mi csak két napot maradhattunk, szombat és vasárnap, mert hétfőn az osztállyal mentünk Magyarországra a „Határtalanul!” pályázattal. De az a két nap is fantasztikusan telt. Első nap az elszállásolás után az első program a rovarcsapdák elhelyezése volt. Ez abból állt, hogy bementünk az erdőbe, ástunk akkora lyukakat, melyekbe belefértek egyhasználatos műanyag poharak. Minden második pohárba bort öntöttünk, azzal a céllal, hogy amikor begyűjtjük majd a csapdákat lássuk, hogy mely élőlények lesznek azok amelyek életben maradtak, és melyek azok, amelyek elpusztultak. Mikor végeztünk a csapdák elhelyezésével, visszamentünk a szállásra, a Teleki panzióba, vacsoráztunk és utána  kezdetét vette a csapatépítő játék, amin nagyon jól éreztük magunkat és nagyon sokat nevettünk, ismerkedtünk. Másnapra egy túrázás volt tervezve a Bekecs- tetőre, amin sajnos nem tudtunk egészen részt venni, mert kellett induljunk haza.

img_1717

Nagyon jól éreztük magunkat, nagyon kedvesen fogadtak minket mikor megérkeztünk, ámbár kicsit furcsa volt, hogy csak mi ketten voltunk kilencedikesek, a többiek mind nagyobbak voltak. Ez egy nagyon fontos esemény volt számunkra, hiszen sokan érkeztek nagyon messziről, mint például Nagyenyedről és Magyarországról.

Nagyon  hálásak vagyunk Bernadett tanárnőnek, hogy ennyit segített nekünk, és örülünk, hogy ha legalább két napra is, de részt vehettünk a táborban.

Salamon Tímea és Sántha Emese, IX.B