Scurt istoric

      În anul 1973, Intreprinderea de Construcţii din Miercurea Ciuc a început construirea unei şcoli care şi-a propus să pregătească forţă de muncă calificată pentru specializările impuse de nevoile comunității. Şcoala a debutat cu câteva clase de învăţământ profesional, numărul acestora în anii următori mărindu-se și din acastă cauză s-au introdus noi specializări, a crescut numărul elevilor dornici să se specializeze în profilele oferite. După o perioadă scurtă de puternică ascensiune, școala a avut 101 angajaţi care formau un colectiv de muncă valoros, cu un director competent. Fostul Liceu Industrial nr.2 şcolariza la acea vreme peste o mie de elevi pentru calificări în domeniul  construcţiilor, mecanii şi electrotehnicii, dobândindu-şi astfel un renume în formarea profesională.

       O schimbare nedorită a intervenit în anul 1982, când Liceul Comercial din Gheorgheni a fost mutat la Miercurea Ciuc şi contopit cu Liceul Industrial nr.2. Acest eveniment a condus la reducerea numărului de clase cu profil în construcţii astfel încât, în 1989, a rămas doar o singură clasă pentru această specializare.

       Evenimentele din decembrie 1989 au adus schimbări pozitive în istoria şcolii. Cadrele didactice specializate în domeniul costrucţiilor, coordonate de ing. Benkő Éva, şi-au propus să reînfiinţeze Grupul Şcolar de Construcţii  care să funcţioneze independent. Anul şcolar 1994-1995 a fost primul an  în care cursurile s-au desfăşurat în clădire proprie cu câţiva membri fondatori – profesori şi ingineri, –  cu două clase de liceu, câteva clase profesionale şi cu multe probleme.  Treptat, s-a format un colectiv de muncă valoros prin munca perseverentă a celor ataşaţi de această şcoală şi, astfel,  impasul creat a fost depăşit. În 2002 a sosit  clipa  când s-a sărbătorit reînnoirea clădirii şcolii în urma unui program de reabilitare prin fonduri din partea Băncii Mondiale şi s-a acordat liceului  un nume: numele scriitorului şi arhitectului transilvănean Kós Károly, al cărui spirit ne înconjoară: ”Trebuie să muncim, dacă vrem să trăim, vrem să trăim, deci vom muncii…”

Prezentul

      Activităţile instructiv-educative se desfăşoară în două clădiri. Clădirea principală are  16 săli de clasă, o sală multimedia cu 30 de calculatoare, un cabinet psihopedagogic şi o bibliotecă cu peste 15 000 de volume. Şcoala dispune de 2 laboratoare, 2 ateliere,  cantină şi internat. Laboratoarele şi atelierele sunt dotate cu mijloacele necesare pentru formarea competenţelor prevăzute în programele şcolare. La concursurile tehnice şi profesionale, elevii noştri demonstrează o bună pregătire teoretică şi practică obţinând rezultate bune şi foarte bune.  Şcoala are contracte de parteneriat cu aproape 40 de unităţi economice de diferite nivele,  care participă la ridicarea nivelului de pregătire practică a elevilor. Şcoala participă activ şi la formarea adulţilor prin cursuri de recalificare şi învăţământ postliceal.

 Calificările oferite prin învățământul profesional sunt: zidar-pietrar-tencuitor, dulgher-tâmplar-parchetar, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, iar după absolvirea ciclului superior al liceului elevii pot dobândii specializările: tehnician desenator pentru construcţii şi instalaţii, tehnician în construcţii şi lucrări publice, tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului. Începând din anul şcolar 2010-2011 a fost înfiinţată o nouă specializare: desenator tehnic pentru arhitectură şi design. Prin învăţământul postliceal sunt pregătiţi adulţi pentru specializările tehnician desenator pentru construcţii şi arhitectură, respectiv tehnician cadastru funciar-topograf.

Viitorul

        În aprecierea colectivului școlii domină convingerea că pregătirea oferită de unitatea de învățământ are viitor. Această convingere își are izvorul în faptul că dezvoltarea tuturor domeniilor economice au la bază industria construcțiilor, care necesită forță de muncă calificată. Școala are căutare în zona Ciucului, dar și în cele învecinate, planul de școlarizare fiind realizat în toți anii trecuți. Am dori ca în viitorul apropiat să fie finalizată noua clădire a școlii, atelierul și sala de sport, clădiri care au fost începute în anul 2008. Ne dorim o dezvoltare a bazei materiale, tehnică IT care să crească atractivitatea domeniului și să ducă la creșterea calității pregătirii elevilor.

Lasă un răspuns