Nemzeti Összetartozás Napja és szakmai gyakorlat a Balaton parton, Zánkán

A Határtalan pályázat keretén belül a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola harminc XI. osztályos diákja három tanár kíséretében a Nemzeti Összetartozás Napján közösen emlékezett meg a trianoni békeszerződés aláírásának mozzanatairól a zánkai Egry József Gimnázium tantestületével és tanulóival. A rendhagyó történelem órán és az azt követő vetélkedőn a két iskola diákjai közösen vettek részt.

A találkozás a Határtalanul! pályázat második utazása volt, ugyanis márciusban a zánkai testvériskola csapata látogatta meg Hargita megye történelmi-földrajzi nevezetességeit. Akkor is, most is a két iskola diákjai tartalmas programokon vehettek részt, amelyek során értékes kapcsolatok alakultak ki közöttük.

A csíkszeredai csoport számára az utazás a szakmai gyakorlat részét képezte.  A környezetvédelem szakos diákok a szakmai gyakorlat keretén belül első állomásként meglátogathatták a zánkai Gyógynövény Völgyét, amely több mint 500 gyógynövénynek ad helyet. Itt megismerkedhettek a Balaton – felvidék egyedülállóan sokszínű gyógynövény flórájával, előadást hallhattak a gyógynövények hatóanyagairól és jótékony hatásairól és láthatták a gyógynövények feldolgozási technológiáját. A 7000 m2-es gyakorlókert aktív kikapcsolódást nyújtott mindenki számára.

A Hegyestű tanúhegy a Káli medence kapujának őre, 337 méteren Zánka és Monoszló között. A bazaltvulkán tetejéről csodálhatták meg a csíki diákok a Balaton – felvidék jellegzetes tájrészletei: a Balatont, a Tihanyi-félsziget, a Badacsonyt, Keszthelyi – hegységet, Csobáncot, Fekete- hegyet és a Boncsos tetőt. A túrázás végén nagy szeretettel fogadták a csoportot a Dobosi pincészetben Szentantalfán, ahol a biógazdálkodás titkaiba tekinthettek be a diákok.

A pályázat keretén belül számos kulturális élményben is részük volt a résztvevőknek. Balatonfüred nevezetességei: a Jókai- emlékház, a Tagore-sétány, a Városi múzeum interaktiv kiállításai, az Anna-bálok helyszíne, a Tihany és a bencés apátság, Várpalota, valamint Budapest belvárosa mind- mind felejthetetlen élmény marad. Az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. meghívására a csapatnak szerencséje volt az Uránia Nemzeti Filmszínházban megnézni a #Sohavégetnemérős  zenés játékfilmet, majd ezt követően a film kapcsán egy rendkívüli osztályfőnöki óra keretén belül az internethasználat előnyeiről és veszélyeiről beszélgetni.

Felejthetetlen élményt nyújtott  mindenki számára a Balaton- felvidéki táj, a Balaton vizében való megmártózás, az utolsó esti bográcsozás a Balaton-parton és a kedves vendégfogadás és a barátságok elmélyítése.

Székely Bernadett környezetvédelmi szakos tanár