Környezetvédelmi szakmai gyakorlat Portugáliában

A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola 18 környezetvédelem szakos diákja Erasmus+ pályázat által kapott lehetőséget egy háromhetes szakmai fejlődésre Lisszabonban, Portugália fővárosában. Sorbán Tímea X.B osztályos tanuló számol be a három hét eseményeiről:  Január 26-án indultunk Csíkszeredából, majd Budapesten a Ferihegyi repülőtérről Lisszabonba repültünk. Leszálláskor még fáradtan is mindenkit magával ragadott a portugál meleg levegő, amit a téli hónap ellenére is érezni lehetett.

A három hetes gyakorlatot az Instituto Nacional de Saude Doutor Richardo Jorge környezetvédelmi intézetben, valamint a Lisszaboni Tudományegyetem Kémia Karántöltöttük, ahol elméleti oktatáson és laborgyakorlatokon vehettünk részt.

Környezetvédelmi ismereteink bővítésében segítségünkre voltak az intézménydolgozói, akiktől tanulhattunk különféle gombákról, baktériumokról, a vízben,levegőben és élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusokról, mintavételi módszerekről, és különböző műszerek használatáról. Az előadók, a gyakorlatvezetők és vendéglátóink egyaránt nagyon odaadóak és kedvesek voltak, szívesen és lelkesen tanultunk tőlük. A délelőtti szakmai gyakorlat után a délutánjainkat kirándulásokkal, érdekességek, látványosságok látogatásával töltöttük. Számos múzeumot és templomot meglátogattunk, amelyeknek régisége és története teljesen magával ragadott. A világ egyik legnagyobb katolikus zarándokhelyére is eljutottunk, Fatimába; kontinensünk legnyugatibb pontját is megnézhettük, a Cabo da Roca-t. Láttuk az Atlanti-óceán lélegzet elállító hullámait, Óbidos romantikus városát, a Batalha-i kolostort, voltunk ócenáriumban, állatkertben, botanikus kertben és még sok-sok gyönyörű helyen. A három hetet egy vizsgával zártuk, ami magába foglalta az itt tanultakat, és amely mindenkinek jól sikerült.

 A Portugáliában töltött idő nemcsak szakmai tudással gazdagított bennünket, de betekintést is nyújtott egy teljesen más világba, életstílusba, egy egyedi szépséget kínáló fejlett nagyváros életébe. Hálásak vagyunk iskolánknak, tanárainknak és az Erasmus+ pályázatnak azért a lehetőségért, hogy három hétig Portugáliában “élhettünk”. Felejthetetlen élmény marad, nem csak az itt szerzett szakmai- és nyelvtudás, hanem a gazdag kulturális élmény miatt is.